Kita di takuk lama…

Tajuk post kali ini, baru sahaj terlintas di fikiran pada pg ini…Ketika aku sedang bersiap utk ke pejabat, dan juga di kala aku menonton MHI…Kenapa?

Sejak aku melangkah ke alam pekerjaan, walaupun hanya menjalani latihan industri…Namun, aku bersyukur kerana perubahan alam ataupun satu dunia lain yang aku kenali ini, banyak membuatkan diriku bermonolog sendiri, berfikir akan banyak perkara yg seharian berlaku di sekeliling,apatah lagi apabila ianya ada kaitan dengan berita yang dilaporkan seharian di media massa….

Bukanlah aku tidak ramah orangnya, tetapi menerusi pemerhatian dan penyiasatan diri ini melalui sumber yg ada, diri ini menjadi pelik dan selalulah tertanya-tanya kenapa dan mengapa, kejadian ini mesti berlaku di tempat tanah tumpah darahku…

Takuk lama…sekarang ini, apapun yang dilakukan oleh Malaysia, semuanya di takuk lama….langkah2 yang diambil lapuk, out of date..dah tak boleh digunapakai lagi zaman skrg ini….

Contohnya, pagi tadi, atau sebenarnya berita buletin utama malam td, ada menyebut bahawa usaha-usaha membanteras dadah tidak lagi praktikal masa kini. Perlu ada rombakan perubahan secara besar-besaran untuk mengatasi masalah berkaitan dadah ini. Kalau mengikut statistik, Malaysia kini mempunyai 1.2 juta penduduknya yang menagih dadah..Thats a big number, guys!!Come on…

Before this, tahun ini sememangnya Tahun Melawat Malaysia 2007, yang diuar-uarkan sempena dengan 50 Tahun Malaysia Merdeka. Alhamdulilah, dah separuh abad Malaysia kita bebas daripada cengkaman penjajah. Tetapi, di mana silapnya…sektor pelancongan kita macam acuh tak acuh je nk tarik pelancong ke dalam negara….Mana tidaknya, sekarang, sudahpun masuk bulan 7, namun baru last 2weeks, Malaysia menyedari bahawa langkah Malaysia mempromosi Malaysia dengan cerita-cerita sejarah lama tidak berjaya menarik perhatian pelancong dari London…..well,its never too late for that actually….Barulah, ada Malaysia Fest diadakan di Kota London. But still, kita lihat kemudia apakah hasilnya….mudah-mudahan membuahkan hasil,insyallah…untuk negara ku jua…

Bukan untuk mengkritik mana2 pihak, cuma ini sekaligus menyedarkan diri ku sendiri…Bagaimana utk maju, membangun andainya kita berada di takuk lama?!Bukan sahaja mengenai dadah, TMM2007 tetapi semuanya…..Aku mengambil kira ianya dari sudut yang sgt +ve, iaitu pada diriku dahulu…Bagaimana diri ini ingin maju, ke hadapan, mendahului tetapi sentiasa berpegang pada prinsip atau cara yg lama?Aku berfikir akan kebenaran kata fikiran ku….Namun, bagaimana dengan individu di luar sana??

Bnyk yg dah aku luahkan pada teman bual bicara ku…..Sepanjang aku bekerja setakat ini, menerusi pembacaan secara online juga, membuatkan diri ini banyak berfikir dan salah satu cara utk mencoret, dan meluahkannya adalah melalui blog ini…

Apa yg jelas, berfikir ini mampu menggerakkan minda kita sekaligus seluruh tubuh badan kita…Apa yang ku harapkan agar, perkara buruk yg terlintas di fikiran ku tidak menjadi agenda kehidupanku seharian, dan perkara baik yang difikirkan akan ku segerakan untuk dijadikan amalan…=)

Advertisements

One thought on “Kita di takuk lama…

  1. Banyak perkara yg masih tak berubah dan sememangnya perlu diubah.Having said that, it’s not easy to change but the fact that YOU are thinking about wanting to change is a good sign. There are people who will be willing to help you with that. 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s