Susah nak dapat kerja?!

Pagi-pagi lagi aku dah tiba di pejabat seperti lazimnya…

Mcm selalu, aku semak e-mail, baca berita online BH, Utusan and of course Bernama.com..

Setelah semua berita dibaca, selalunya aku akan beralih kepada page rencana….

Rencana, penulisan yg mengamalkan bentuk penulisan ‘pyramid’, sememangnya captive dr segi penyusunan ayat…dan sekiranya isu yg dinyatakan betul2 current&menarik, sudah tentu aku baca..

Mcm dlm Utusan, isu yg dibangkitkan adalah mengenai warga cacat termasuklah OKU, yg kini menghadapi kesukaran bekerja walaupun mempunyai kelayakan tinggi….

Antara kecacatan mungkin seperti bisu, cacat anggota dan sebagainya…namun kelayakan yang dimiliki bukan calang-calang…temuduga sampai 10 kali, namun semuanya ditolak…di mana silapnye?

well…jwpn nye senang shj. Mentaliti majikan zaman skrg lain…yang cantik, yang sempurna…itulah yg jadi tatapan masyarakat. Yang tiada apa, belakang kamera sudah…=)

Namun, satu isu yg menarik aku dengar masa melawat nenek ku di hospital hjg minggu lalu…Nenek, sakit2 pun mulut tetap kecoh…maklumlah, dulu pun..nenek jururawat kat HKL…jd hospital tu dh mcm rumah kedua..

Sambil melawat, mata aku meliar kepada persekitaran hospital…org yang dtg melawat, budak2 yg tak reti duduk diam..pesakit yg mcm2 rupa&gaya…& tak ketinggalan, warga asing yang mengelap lantai&cermin tingkap hospital tuh…..

Pada masa yg sama, tuk su ku pun berckp lah…”La ni, laki melayu tu ha…duk berhimpun kat mana tau…..kat pusat serenti.Duk berhimpun pastuh, ramai2 kat hospital ni ha….bukan kerja, masuk wad…susahkan doc,susahkan nurse kat sini. Bukannya nak duk cari kerja kat hospital, bagilah bangla&nepal ni wat keje…org melayu kita mana nk duk lap tingkap skrg kalau mintak keje..memilih!!!”

Ha, org tua bila bercakap…dunno kita nak consider depa bg nasihat ke membebel..hehe…tapi yg pasti ada pengajaran..tul tak?

Ibaratnya, sekarang ni…ada kelayakan ke, takde kelayakan ke…semuanya macam susah nak dapat kerja, nape ek?

Lama kelamaan, aku pun akan menghadapi situasi ini jugak…

Bagiku, prinsip ku tetap sama. Berusaha selagi boleh a.k.a ALL OUT!.aku ni pemalas juga orgnya…tapi, apa yg aku nak,camne cara sekalipun…aku akan usaha dapatkannya!.

Lengkapkan diri sendiri semaksima yang mungkin, bukan cukup2 makan…itu suPer DuPer lah pentingnya…okay?

Memilih?!.Masing-masing ada citarasa, keingingan…Kalau nk pegang jawatan berdasarkan minat tanpa ada rasa mau berusaha atau penat sedikit, tak guna juga…Give&take to urself..Bak kata kwnku,’Slow talk dgn diri sendiri’…Ber alah lah kepada kesusahan yg hanya sekejap, tetapi jaminan kerja tu adalah baik untuk masa depan ….kan berbaloi namanya?!

Renung2 kan…

‘Bukan senang hendak senang, bukan susah hendak susah’

Abbythejournalist

Advertisements

Im in the industry..

 

Hye everyone…

Its me again!and i will remain the same…….dun wori^_^

Now, i am in the industry so called broadcasting field…Already 4 days im here, at this table. Bernama allocate me at Portal&E-commerce department…meaning, my job here is to be an internet journalist, doing uploading news at the Bernama official website, http://www.bernama.com/…this is also shows that internet also the other medium of electronic media~!kinda interesting….and….for what ive said before, im willing to learn new things….hehe

These 4 days is everything ok in the office….i feel comfortable to be in this department. I enjoyed myself surfing the internet, reading news and try to translating it…search information and not forgetting to study the whole content of Bernama.com

And for today, i juz came back from Bangi, a MoU ceremony….My job is naturally the same as usual like what journalist need to do. I appreciate what i have learnt today..and actually, now im practising on writing news, tapi macam tak properje (al-maklumlah lama giler tak menulis….)….huhuhu…And u know what, thats why the eldest said, reading id MulTI sUPer DuPEr important to be good at writing…..HA~!

Ok then, i need to read a lot…Love you all!

Perginya tidak kembali……

Assalamualaikum………………..

minggu lepas,bagi diri ini ada suatu berita yang susah untuk ku terima kebenarannya….

aku tidak menyangka kejadian ini menimpa aku dan keluarga besar ku…

aku masih lagi ingat detik-detik dan saatnya bila aku dikhabarkan berita tersebut…

dan aku masih lagi ingat kepulangan ku ke rumah dari menonton konsert AF5 mggu keempat yang lalu…..

Terngiang-ngiang lagi di benak fikiran ku…

Aku masih lagi mampu ketawa riang, suka baru lepas menonton AF…siap kutuk, mengkritik persembahan mereka….

Di dalam kereta, bersama 2 lagi kawan serumah ku…

ku dikejutkan dengan panggilan yg ringtonenya menandakan bahawa famili ku menelefon….

Aku sangkakan adik ku menelefon beritahu Noni juga turut terkeluar mlm tu…

tapi tidak……………..

aku ingat lagi ayat2 yg terkeluar dr mulut adik ku…

“Long, ko tau citer tak?”

“Citer pe?”

“Pak itam meninggal…………….”

“HAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!””

aku meraung sekuat hati di dalam keta….

menangis bagai tak ingat dunia…..

satu-satunya pakcik sebelah emak, yg rapat dgn ku……meninggal….secara mengejut…

“Takkan lah…..ko biar betul ='(……='(”

“Baru je td,dalam tido……kitaorg on the way dtg kl, ko tunggulah”

“bgtau bila dh sampai…….”

Aku menangis bagai nak gila dlm keta, 2 kawanku cuba tenangkan diri ini…”bwk bersabar…”

ku telefon pula hubby, dan bgtau segalanya……….

aku hilang fokus….pandu keta mcm tak betul,tapi ku terus pulang ke rumah..”

pulang ke rumah,tunggu khabar berita dr parents,hubby&family jg juga dlm perjalanan ke kl…

Mengejut…mmg mengejut…

Kali terakhir ku berjumpa arwah, azman b. che mat atau panggilan kami sekeluarga utk dirinya pak itam………bulan lepas,aku menghantar sejumlah duit buat belanja selepas keluar drpd hospital..aku ditemani hubby, pergi, berborak…mcm biasa…

Dan kali terakhir berjumpa, hanya sekejap….sekadar melawat nenek….tiada borak panjang….

Dan sehingga ke hari ini…aku masih lagi dapat mengingat jelas muka arwah sebelum dikapankan….Sedih…pilu..='(mengenangkan dirinya masih muda, meninggalkan mak itam & 4 org anaknya…

Sedih sgt…cara arwah pegi sgt tenang….arwah sepatutnya berangkat ke tanah suci menunaikan umrah…tapi tidak kesampaian….='(

Sebelum arwah masuk tido jam 11.30 mlm tu, arwah berjalan-jalan melawat hampir semua rakan-rakannya,tuk su sekeluarga seperti seolah-olah itu adalah perjumpaan terakhir buat dirinya…..

Sebelum masuk tido juga, arwah bukak bagasi utk ke umrah dan mandi menggunakan sabun yg sepatutnya dipakai di Mekah, utk mandi malam itu………sebelum tido…..muka arwah bersih,janggut,misainya dicukur…seolah-olah ingin memudahkan org memandikannya utk keesokan harinya…

Petang itu juga, arwah minta bnyk betul makanan yang manis2….sedangkan arwah punya penyakit kencing manis…seolah-olah tidak akan merasainya lagi selepas itu…..

Pak itam sudah sebulan banyak termenung, kurang melawak & banyak masa dihabiskan bersama mak itam&nenek di rumah………….

Ya allah, aku teringin kembali ke masa lepas untuk berjumpa,berborak dgnnya…….tapi apakan daya ku….

Aku seakan tidak percaya dirinya kini sudah kembali…..menemuiNya….bersemadi di dalam Bumi….

sedangkan aku masih ingat jelas rupanya…ku kucup mukanya sebelum dikapankan…aku tidak mahu menyesal seumur hidup tidak berpeluang tunjukkan kasih sygku padanya…walaupun selepas dia tiada….

4 org anak yang masih kecil…sudah tidak punya bapa….keempat-empat anaknya tak ubah macam muka arwah…

aku menjadi tempat sandaran mak itam mengadu cerita & meminta tlg…sedih…pilu bila mengingatkan rupa arwah terbujur kaku…muka putih lesi………..sedangkan arwah hitam manis kulitnya & tak reti duk diam orgnya………..

Ya allah, aku percaya..

Dari cerita jiran2 di sekeliling, arwah baik orgnya…tidak berkira…dan ceria orgnya…

Semoga ALLAH mencucuri rohnya di alam sana…..

Pak itam, kalau dapat dgr suara hati nabilah….Nabilah minta maaf atas salah silap nabilah selama ini…Kalaulah nabilah tahu, pak itam nak pergi, mesti nabilah melawat pak itam hari-hari….='( Nabilah akan tlg tgk2 kan mak itam&anak2…..Nabilah nak diaorg rajin blaja,dgr ckp…walaupun diaorg hanya dgr ckp pak itam…Nabilah akan cuba…..='(insyallah…..kita jupe bila sampai masanya…..

Amin…

Al-Fatihah………………….