Muzik…

Abby tidak tahu hendak mengklasifikasikannya bagaimana….

Antara tanggapan orang mengenai muzik yg Abby minati mungkin terdiri daripada alasan-alasan berikut ;

1. ketinggalan zaman

2. lapuk, tak sesuai dgn jiwa atau trend masa kini

Walaupun bukan semua, tapi pasti ada yg terdetik berkata seperti di atas. Muzik apa lagi kalau bukan muzik tradisional.

Entahlah, Abby tak tahu kenapa muzik tradisional ni sebenarnya mcm dah jadi part of my soul. Ciwah, ayat..hehe. Maksudnya ada sekelumit rasa minat yg mendalam pada genre muzik yg 1 itu.

Muzik tradisional ni pada Abby ianya unik, menghiburkan, banyak terkandung unsur-unsur nasihat, jenaka dan puitis dari segi lenggok nyanyian dan rythm nye. Pendek kata, memang suka la. Suka sgt3!

Kemudian, kalau boleh bila nak ‘melalak’ tak kira di mana atau berkaroeke, lagu tradisional mesti jadi pilihan!

Abby masih ingat lagi waktu tu. Abby pernah menyanyikan lagu2 dari album Siti Nurhaliza berjudul ‘Safa’ dan ‘Cindai’ di majlis perkahwinan abg Eddy, anak kawan Abah. Ramai yg memuji, siap request nyanyi lagi..Glam sekejap..haha

C.i.n.t.a hati tak kisah apa jua genre yg muzik yg Abby minat. But he’s happy knowing that I have passion and interest towards the traditional songs. Katanya,

Baguslah kalau minat tu ada, nanti generasi kita tak lupa lagu2 camtu….

Generasi kita?Hehe…But true also. Tak salah malah lg patut rasa bangga dengan lagu2 genre sebegini kan.

Yg bestnya, Abby rasa genre muzik ini dekat dgn jiwa sebab ada lagi artis2 Malaysia yg mahu memartabatkan lagu2 warisan seperti ini. Contoh terbaik, Siti Nurhaliza dengan tajuk album barunya ‘Lantera Timur’.

Abby bukan promo k, tak dibayar pun. Tetapi best lagu2nya, sangat2 sesuai dengan minat Abby.

Dan, Abby paling2 suka lagu bertajuk Senyum Minang Manis. Korang, dengarlah juga & perhati lirik sama ya..

Mencari senyum manis
Di mana menanti
Di hati sudi
Di sana mencari
Kasih bersulam
Rindu mandalam

Jiwa merasa
Tak tahan menanti lagi
Di sini bermimpi
Di sana mencari
Di titik bertemu
Dan akan bahagia
Hidup bersama selama lamanya

Bertemu mata memandang
Jatuh hati pandang pertama
Berdebar jantung tertawan
Mengidam kasih dan sayang

Mencari senyum manis
Di mana menanti
Di hati sudi
Di sana mencari
Kasih bersulam
Rindu mendalam

Menjeling, menjeling, menjeling
Senyuman hati tergoda
Mengerdip, mengerdip, mengerdip
Mata bermain di sukma

Lagu ni macam lagu cinta version tradisional kan…? Tak jiwang, tetapi ada unsur2 cinta itu di sana? Betul ke? Peminat Siti, ada yg nak komen? (merujuk kpd Mr Kumaran, kalau dia tak faham2 jgak) hahaha…

Advertisements

One thought on “Muzik…

  1. Haruslah aku komen..banyak yang aku belanjakan ni.. hampir 150 termasuk download lagu menerusi SN Mobile! aku suka Di kayangan kita, ada masa mata, rasa antara kita dan di taman teman.. tapi seperti biasa.. semua lagu adalah yang terbaik di kaca mata aku! sekian!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s