Psst…

Ni nak bergosip sikit.

Well, bukan lah bergosip. cuma ada cerita Abby nk cerita. Tetapi sumber penceritaan adalah daripada pendengaran Abby sendiri, bukannya sesi perbualan. Opps, i overheard something. Dush dush dush. Bad habit of uĀ  Abby, but still Abby nak cerita jugak!

Pagi2 Khamis yang damai ini, ehem…Abby dh sampai di ofis. Seawal jam 6.50am. Alhamdulilah, Abby diizinkanNYA utk terus bernafas dan beramal.

Sesampai di ofis, dua rakan sekerja (1 level) sudah pun ada di ofis seperti biasa. Pendek kata, golongan yg dtg awal waktu2 begini semuanya yg duduk jauh luar KL. Macam kes Abby. Lagi2 Abby yg bencikan kesesakan. Datang awal dikira sbg 1 pilihan dan ianya tidak mendatangkan masalah kpd Abby, in fact its a good option.

Dalam duk Abby browse satu2 Mozilla dan monitoring page, Abby overheard their conversation.

Terdengar ya, bukan sengaja pasang telinga. Tetapi lama kelamaan aku jadi ‘terlekat’ terus mendengarnya. Kenapa?! Baca ni.

Mereka, mr Z dan kak M berborak psl anak2 di rumah. Mereka dah berkeluarga. Pangkat kakak2 and abang2 kepada Abby. mr Z merintih tentang anak-anaknya yg meniti dewasa. Sedang membesar tetapi seperti sudah tidak mengendah dirinya sebagai bapa.

Aduh, sedih sebenarnya kalau dengar satu2 bait ceritanya. Bayangkan kalau bapa kita merintih, kita terdengar. Apa kau rasa?

Mr Z menambah (mcm artikel style of writing dah..) anak perempuannya ada blog, he found out by himself. Sadly, blog anak perempuannya itu bnyk bercerita lebih tentang kengkwn, dan tiada langsung cerita psl famili.

Aduh, bertambah sadis. Tersentap sekejap aku dengar..

Bezanya sekrg juga, kalau dulu..mr Z balik dari kerja, anak2 dia mesti terjerit2 depan pintu, “Papa balik, yeay!”. Tetapi skrg kalau dia pulang bekerja, belum tentu anak2 ada di rumah. Kalau ada, mesti dalam bilik, entah buat apa.

Kemudian, kak M si pendengar setia berselang seli tanya soalan pada mr Z. Samada, kerap ke mr Z berborak dengan anak2, waktu makan selalu makan bersama kah & banyak lagi (yg Abby fikir, mungkin mencari punca2 kelakuan si anak2 mr Z).

Bila diteliti semula dan hasil percakapan mereka berdua, mungkin betul juga faktor usia anak2 itu yg mengubah kelakuan mereka. mungkin si bapa, mr Z terasa sedikit mengenangkan perangai sorang2. Anak perempuan seorang, anak lelaki seorang, dan seorang kanak2 kecil yg kurang sihat sejak lahir (pernah mendapat perhatian media).

Yg buat Abby ‘terpaku’ utk terus mendengar adalah kerana mendengar sendiri bagaimana seorang bapa itu merintih. Kasihan, lebih2 lagi mengenangkan mr Z adalah seorang OKU (tetapi tidak pada mata Abby kerana dia kuat, gigih bekerja mcm manusia biasa) .

Abah Abby walaupun sihat walafiat, tidak bermakna dia tidak pernah merintih. Pasti, mesti ada!Sekelumit perasaan kecewa mesti pernah terbit dalam hatinya, mungkin dek gelagat kami tiga beradik.

Argh, tak suka~ mata sudah bergenang. Cerita tentang Abah mmg senang buat Abby menangis. Lagikan mama.

Apapun, terima kasih mr Z kerana luahan rasa anda. Buat Abby sedar sekejap akan tujuan Abby hidup atas muka bumi ini. Harapannya, bukanlah ianya utk sekejap cuma, tetapi sampai bila2.

Buat sesiapa bergelar anak di luar sana, berbicaralah selalu dengan keluarga anda kerana itu lebih membahagiakan mereka. :’-)

dsc_0282-copy

p/s : 1. Blog ini bukannya utk membodek Abah. Err..Abah tak baca kut blog Abby. hehehe

2. Abby akan bercuti 3 hari di Penang mulai esok. Birthday bakal mertua jatuh pd esok hari. Yeeha!Cuti2!

Demam rindu…

Bercakap psl demam rindu ni, kelmarin Abah dpt call dari Cik Yak (pakcik Abby di Johor). Katanya nak no telefon Ajim.

Bila ditanya kenapa, Nabil demam, rindu asyik duk tanya pasal Ajim.

Tekanan sekejap. Kenapa Ajim yg dirindu, bukannya Abby?!! Kalau Abil (nama manja) rindukan kak long, sekarang gak kak long sampai Batu Pahat šŸ˜‰

Waktu Cik Yak call, Abby and famili having dinner kt restaurant. Sekali dengan Cik Lina, makcik Abby dari Banting. Ada exam ‘pengesahan jawatan’ di Shah Alam. Tido semalaman di rumah Abby.

Nabil ni mmg…degil yg amat, ganas!Alih2 jenis yg berdemam2 rindu segala, tunjuk manja la tu. Tak rock langsung…Anyway, yg berbaju kuning di bawah ni la Abil. Sebelahnya Kiki.

3197_1134725451417_1325751091_325231_8255446_n

Baru ku sedar, lama bebonar la tak jupe anak-anak Abby ni semua. Pangkat sepupu sebenarnya, tapi tak rasa mcm sepupu pun. Rasa mcm kakak dan makcik2 sgt. Hehe..Besar tanggungjawab Abby sebagai sepupu yg besar nak ‘pengaruh’ mereka2 ni utk belajar & jangan main2. Setiap kali jupe, dah jadi rutin. Lagipun pakcik2 dan makcik2 mmg harapkan begitu, biar mereka2 ni nak belajar dan jangan leka sangat.

Hehe persis seorang motivator gitu…

Last berjumpa diaorg2 ni pun waktu Abby bertunang bulan Mac. Sebulan baru, tapi cam lama je, nape ek?.

Dan dah lama juga Abby tak bawa mereka jalan2, paling tidak makan aiskrim kat taman permainan. Ishk, tak boleh jadi. Seperti yang akak Abby ni janjikan, cuti semester pertengahan tahun ni kita jupe k! Cuti and jalan2 KL atau mana2 je yg sesuai utk korang šŸ˜‰

3197_1140767202457_1325751091_343206_5841522_n

Zaman itu…

Zaman itu…kira-kira 11 tahun yg lalu. Tahun 1998.

2651_1057855719177_1009407716_30156191_5586329_n1

Ha Tak mo besar plak kan gambar Abby time kicik2 dulu..hehe..Takpe, utk tatapan blogger semua, ku ketepikan rasa malu. Kalau pandai, carilah mana Abby šŸ™‚

Pagi-pagi Isnin ni jgaklah Abby nak teringat cerita zaman sekolah dulu. Tak nak plak verangan sebelum tido malam td. Oppss..Hehe..

Gambar di atas diambil sewaktu Abby di Darjah 6 Sekolah Kebangsaan Tunku Mahmood 2 Kluang, Johor (sekolah tersohor la kiranya di Kluang tu. Dua orang adik Abby pun bersekolah di sini waktu zaman sekolah rendah).

Waktu tu rasanya zaman kegemilangan kami semua yg ada di dalam gmbr di atas. Hehe..Ukhwah, persahabatan dan hubungan baik antara kami masih lagi terjalin sehingga ke hari ini. Buktinya, di sini.Ā  Tengok sahaja hasil percakapan kami di forum, huh….teringat beb zaman2 hingusan dulu. Aishh…tak mo citer, baca sendiri…;-)

Tidak dinafikan, Abby sayang semua kawan-kawan Abby di sekolah rendah ni lagi2 murid-murid 6 Kamil.

Arghh..gemilangnya saat itu. Rindu dan kangen bangat….

Pada zaman tu, student yg berjaya capai 5A bilangannya tertinggi sekali (masa tu tahun kedua 5A dikuatkuasakan). Student 6 Kamil sahaja hampir 3 suku bilangannya yg dpt 5A! Best2!

Cikgu2 waktu tu, jgn ckp~ paling garang, paling bengis ada, paling cool pun ada…

Antaranya:

1. Cikgu Baga

ya ampun, bengisnya wanita ini sampaikan Abby sanggup tak ke sekolah tkt dimarahi sbb tak siapkan homework. Mana taknya, soalan latih tubi la, latihan pengukuhan je..asal hari Jumaat je, dia bg like 10-20pages suruh siapkan (soalan Math especially)! Pastu Isnin, dia nk check…Pergh, takde life seih….(haha skrg baru tahu maksud ‘takde life’)

Secondly, cikgu baga ni sinonim sgt dengan bab2 menulis journal. Ni semua utk perbaiki our English Language. Hari2 dia suruh tulis journal ( mostly in English, tp dlm BM dia suruh quote, nnti dia bg new English word). Lepas tu, seminggu sekali dia akan check.

Yg bestnya, Journal Abby la paling meriah (mesti ada kawan2 stm2 baca ni jeles). Siap ada tulis lirik lagu, gmbr2 emoticon yg macam2 (nk lukis tak reti), luahan rasa, gossips and ‘skandal’ waktu time kicik2 dulu pun adalah. Best! Journal ni yg buat aku rapat dgn Cikgu Baga. Jgn ingat dia bengis semata2, sebenarnya cikgu Baga ni baik hati wo~!

Sayang cikgu!Nanti saya kahwin, cikgu datang k!

2. Cikgu Jehan

Ini Cikgu bahasa Malaysia Abby dari darjah 4-6~ Baik sangat2. Berkat didikan dia la, Abby skrg minat, cuba dan mahu menguasai bahasa ibunda sebaiknya (ishk, skema). Kalau bab subjek BM dulu, Abby tak yah prepare sangat2 la kiranya, sbb mesti score baik nye utk karangan and pemahaman (hahaha..riak sikit, tp….kalau dh nama students of 6 Kamil tu ramai lg scorer nye). Markah adakala tinggi best2!Mmg parents tak yah risau la..haha

Cikgu ni, sampaikan soal peribadi dia pun abby terambil tahu. Bukan terambil tahu k, sbb rapat tu kut…makanya adalah jodoh cikgu ni bersama bapa sahabat kepada Abby (wah, kecik2 dh jd matchmaker..giler r) haha…sekarang ni tak tahu apa citer..Cikgu Jehan mmg betul2 dh lama tak jupe.

Ada banyak lagi sebenarnya cikgu2 di zaman sekolah yg Abby masih ingat : Cikgu Ariffin-cikgu muzik ( Abby tak pernah lulus periksa subjek ni, mesti cikgu arifin bengang giler waktu tu, tp rupanya dia tak mrh pun sbb Abby dpt gak 5A walaupun fail music) hehe. Cikgu Zulkarnain– cikgu Kajian Tempatan (wah, subjek lama bebonar ni tak sebut). Cikgu Kalsom – ni cikgu PJ/Seni Lukisan (1 lg subjek yg Abby tak pernah suka..tp redha je la melukis). Cikgu apa lg ek kengkwn?

Abby :

Time tu, Abby Ketua Pengawas (argh..malu2 nk citer, garang n bengis gak. Seb baik skrg dh ayu sikit). Penolong Ketua Pengawas plak si Nadzirah. Disiplin time tu, okey2 r (haha tak ingat). Time sekolah ada event, Hari Guru, Hari Perlantikan Pengawas bla bla Abby la orang yg paling sibuk šŸ™‚ (sibuk sampai ke alam sekolah menengah ha).

Soal belajar, boleh la. Seingat Abby, bila bab2 prestasi anak2 ni, parents kitaorg la yg paling ‘hangit’ kalau bercerita dan ambil tahu. Ha, wajib nk kena tahu..anak Saleh periksa nombor berapa, anak Hamizan, anak Nizal, anak cikgu Ramlee..si Eric Ng plak berapa, Harjinder and Arul plak camne..wahh..’hangit’ tau!

Tp bagus gak, disebabkan ke’hangit’an ni..Abby jadi kenal dengan parents kengkwn lain. Good kan?

Kitaorg ni jupe kt sekolah je tak cukup, kat tempat tuisyen kena jupe lg!Tuisyen kt tempat sama katakan…

Alhamdulilah, sekarang semua nye dh berjaya dalam lapangan masing2, kalau belum..Insyallah..satu hari nnti šŸ™‚

Bercakap soal kengkwn ni, I want to shout this out….

I love each and everyone of U~~~~ in the picture~

Sayang giler kt korang~!

Tetapi itulah pengalaman yg mendewasakan Abby. Seronoknye jadi budak sekolah. Tak yah pk bnyk kan.

Sekarang ni di forum, kami STM2ian mmg aktif berborak. Sayangnya masing-masing skrg dh merata dh duduknya di Malaysia, nak jupe susah..makanya kena berjanji untuk ‘ngedate’~!

Aish, tgk balik gmbr sorang2, tersenyum, tergelak sendiri. Bestnya di….zaman itu~

Hooray~!

Hai, tiada apa yg lebih menggembirakan bagi seseorang pelajar melainkan tamatnya musim peperiksaan semester!!!

Nikmat sungguh perasaan ini!Hilang stress!Lega!Happy!Tak sabar untuk rehat2

Haha..Apakah deskripsi yg kamu gunakan ini Abby? šŸ˜‰

Selesai paper terkakhir untuk semester Januari ni, semalam sebelah petangnya fitting baju untuk dipakai waktu persandingan nnti!Auww….hehe. Excited habis!

Wedding planner bawa Abby ke Pandan Indah, berjumpa taylor @ designer. Actually, Abby agak demand pada wedding planner lagi2 bab pemilihan material kain baju dan warna. Paling bestnya, Abby nak exactly the same apa yg Abby search dlm Internet & few ideas from magazines sebagai rekaan baju kahwin tu nnti.

ngeh3..color yg Abby nak bukan main susah la hai nk carinya. Tapi takpe, wedding planner a.k.a Kak Ara berjaya juga dapatkannya!

Finally, ive met with James Mok (sedara mara Audi Mok ke?eerr…). Chinese guy. Banyak juga sample manequin baju2 kahwin yg ada di rumahnya. Well, bila ckp soal Cina dlm bab2 menjahit ni, Abby percaya sikit. Teliti, lagi2 kalau material baju kahwin yg mahal tu mmg ptt bagi pada mereka yg biasa menjahit. Though mahal sikit takpe, janji puas hati! Best sgt3 bila dia ckp (after Abby tunjuk my scrap book/papers penuh dgn printed & tampal2 nye mag cutting) :

Dont worry punye..I’ll make it exactly the same like you want.

Setelah selesai sesi mengukur and diskusi bagai, after 1 hour settle. Kemudian, terus menuju ke pejabat. Sepatutnya OFF day, tetapi bila memikirkan tiada hala tuju yg khusus (utk meraikan ‘kebebasan’ selepas exam) Abby masuklah ofis. Kurang-kurang dpt liburan dengan Internet, surfing and menerawang ‘lihat’ dunia’. Ok jugak kan?

Nak di’tepek’ gmbr persalinan sanding tu rasanya terlalu awal, tunggu siap la k

Itupun kalau Abby nak tepek, kalau idak tunggu sahaja hari persandingannya ya? šŸ˜‰

cheap-designer-wedding-gowns-5

Eh tetiba ada gmbr gown!Auww. Ini kah? Ini gmbr google saja deh. hehe

Sekarang ini, Abby blogging dari ofis. Hari minggu di pejabat. No comment.

I just can smile and smile, hoping for better weekends maybe šŸ˜‰

Yeah, bercakap mengenai hujung mggu..1-3 Mei I’ll be in Penang. yahoo~!!

‘Ilmu’…

Ilmu itu tak semestinya datang dari buku, dari tepi jalan, di pesisir pantai pun boleh kita dpt ilmu

Pesisir pantai? Terlebih sudah ni. Ni semua gara2 ko Yan, ckp psl honeymoon kt pulau tu. šŸ™‚

Nak dijadikan cerita, hari ini Abby membantu si kawan, kak Jenny (mummy-to-be) ke HUKM utk set an appointment (checkup katanya..). Lama juga dh tak ketemu akak seorang ni, disebabkan lain tugas dan level..makanya agak kurang berjumpa, bergaul dan bermesra. haha..Sudah punya laki, perlukah lg bermesra dengan Abby?? hehe..:-)

Sesat, mcm biasa. Aku sah2 jarang sekali ke hospital. Lagi kan ke Cheras. takpe2, kalau dh nama Abby selaku pemandu, sesat camne pun mesti sampai juga ke destinasi. No worries…

After 30 minutes sesat (Bulatan Kg Pandan menjadi saksi), sampai juga ke HUKM. Dengan mudahnya, kami dapat parking..Alhamdulilah. haha..satu je kelainan Abby pandu keta pagi tadi.

Selalu drive lone ranger je. Pagi or petang balik, pecut tak mo ingat kt highway & jalan (90kmj-110kmj tak lekang). But for this morning, Abby bwk slow..yg amat. Rasa macam bukan jadi diri sendiri je, hahahaha Keta orang..1 lg, mak buyung daaaa…Bab paling teruk, Aku salahkan jalan apsal teruk sangat berlekuk sana sini? Well..ekekekeke

Urusan appointment tak sampai 15 minit pun. (Sesat je lebih..). Sesudah itu, perut krak krook…

Lapar…Kak jenny kata ‘Jom ke Cafe’

Hah?!Seriau kejap sebenarnya, sbb ingatkan cafe Bernama. Tak lalu dh la. Alih2 cafe HUKM tu.

Pekena la mee rebus dan air cendol~!!!Sedap betul makanan tengahari ku hari ini~Thanks kak jenny kerana belanja~!

‘Ilmu’ yg Abby pelajari hari ini :

1. Obviously, jalan ke HUKM la(hakhak..). Ke Jalan Chan Sow Lin juga….(1st time sampai jalan pekan tu)

2. Urusan appointment wanita2 mengandung (ngeri jap..hehe. Buat seketika, wanita2 berperut bulat di sekeliling tadi. haha. Anyway, Abby dah tahu kaunter mana nak pegi kalau ada urusan di Hospital)

3. Urusan mengambil borang di JAIS/MAIS dan juga PAID yg berhampiran. (ni soal sesi jawab je terus dgn kak Jenny dlm keta. Alih2 balik ofis, google and search JUPE!!!! Tq, kak jenny)

Lega…

Haha tadi stress, tetiba dh lega plak?

Kenapa?

Lihat di bawah :

slide11

Nampak tak apa2 pernyataan atau perkataan yang ada kena mengena dengan Abby?

Tak nampak? Kecik? I dunno how to fix it la.

Apapun, Abby mmg rasa lega~!Soal photog dah tak yah risau, in fact hari2 pun verangan pose2/ jalan cerita/ storyboard photoshoot session nnti?

Really cant wait!!!!

Penamat…

Penamat? Ending la maknanya!~

Ending yg tak best, agak stress nk tggu ending citer Korea yg 1 ni…huhu

Parts by parts, jenuh Abby tunggu.

Though agak stress dgn ending yg sedemikian rupa, tetapi the script was so fascinate!

Jiwang + Puitis + Meaningful + Simple yet very touchy la..

Nanti ada masa Abby ‘tepek’ kt sini k šŸ˜‰

Sebab leka sgt duk nengok subtittle and kecomelan wajah Rain….

perfect61957

Jalan Cerita?

Ermm panjang la nak citer. But within3 days, dah boleh habis tonton kesemua episod~

Mengisahkan tentan Rain (gangster dalam citer ni, ganas habis~!) yg mempunyai seorang abang yg memeliharanya sejak kecil, ekoran ibubapa mereka yg seolah-olah lari dr tanggungjwb.

Disebabkan cinta si abg kpd Korean Top star, Chan Eau Sok ni sangat2 mendalam ( sampaikan boleh terjatuh bangunan gara2 leka tgk muka si heroin kt billboard),Ā  Rain @ Bok Goo ingin balas dendam terhadap si heroin.

Tetapi sebaliknya bertukar jadi perasaan cinta..

Hoho..haru tak haru..~~

Giler tak giler la kan…Takpe, hiburan..hiburan šŸ™‚

Yang paling-paling best kalau bab2 tgk citer Korean ni adalah senarai lagu2 OSTnya….

Walaweih…best2…Korang youtube/google je..Sure enjoy!

Wajib buat ringtone. Sedap plak tu Rain nyanyi~~~

A Love to Kill tajuknya kawan2… šŸ˜‰

alovetokill9mv

Another poster of him utk drama siri tersebut. Ganas tak ganas la kan?

Teringat karakternya yg comel dlm Full House, more adorable šŸ˜‰