Jantung hati…

Bila si jantung hati ada di depan mata, berlari ke arah mu, apa kau rasa?

Wah, belum apa-apa sudah bermadah. Angin rendang kus-kus separa masak ke Abby, yang kau makan?

Argh, mana ada rendang yang tak sedap pagi raya. Lagi-lagi rendang ayam & daging di kampung tempoh hari. Walaweihh….~ Nikmat!

Abby mana punya ramai jantung hati, yang ada yang itu sahajalah….yang seorang itu. Tetapi dia bermadu. Adat la bukan. Bermadu pun dia rela, baik sungguh si jantung hati saya. Mana tidaknya bermadu dengan seramai ini, mahu tak mahu kenalah rela…Tak begitu, mr fiancee?

Ramai kan ‘madu’ you, cubalah you kira…

DSC_0646-3

Kesian Mr fiancee, belum lagi memulakan perjalanan hidup bersama Abby, sudah dimadukan. Tetapi tidak mengapa, kerana Mr fiancee serba memahami bakal isterinya. Pantang tengok budak kecil, Mr fiancee sudah tahu tunangannya akan ‘naik hantu’.

Terjerit-jerit, sama jerit dengan si kecil. Mr fiancee juga tahu, kalau kami sekeluarga besar sudah berkumpul beramai-ramai, tukang jerit dan teriak bertukar jadi ramai lebih-lebih lagi time bebudak di atas tengah buas. Huhu…

Meriah, kawan-kawan!

Bukan bebudak sahaja yang buas, makcik-makcik pun lebih kurang. Mujur pakcik-pakcik pendiam and senyum atau gelak ala-ala gadis melayu sahaja (nasib…kecuali pakcik giloz yang seorang tu, yg syg benar dengan KLCC, sampai tidak beraya dengan kami ;-p ).

Ini semua gambaran suasana raya apabila kesemua ‘madu-madu’ Mr fiancee, serta pakcik makcik yang datang beraya ke rumah Abby semalam.

Abby yang sudah bekerja semalam, diambil oleh Mr fiancee waktu balik kerja (so shweet of you!). Di rumah, sudah terbayang dalam kepala confirm hingar bingar jadinya dengan si kecil berlari keluar masuk rumah Pak Ngah yang bersegi-segi itu.

Memang betul!. Sesampai sahaja di rumah, Abby jadi tak keruan hendak peluk yang mana satu anak-anak yang ada.

Wah, statement. Sorry, anak orang ngaku anak sendiri!I peduli apa. Nak tunggu anak sendiri, lama lagi. Hehe…Kalau ada (InsyaAllah), bila join ‘madu-madu’ yang ramai ini, huhu…tidak terbayang dalam kepala macam mana rupanyer 😉

Mereka semua datang empat kereta. Tetapi perjumpaan untuk sekejap cuma. But what I loike best, bila bersalaman untuk balik, semua pun berkata ;

Kita jumpa bulan 10 nanti!

Abby balas :

Ok!Sayang sikit?

Ada juga anak-anak yang menjerit ;

Kak Bilah, nanti cuti sekolah kita datang lagi eh. Kak Bilah bawak jalan-jalan okeyh?

Abby pun balas ;

Belajar rajin-rajin dulu, jangan lawan cakap mak abah, baru boleh datang rumah Pak Ngah. Nanti kak Bilah bawak jejalan.

Yang tidak menahannya, ada pula yang sudah pun berkata begini ;

Selamat Pengantin Baru!

Eh tetiba sangat. Sungguh saya tidak bersedia. Mr fiancee lagi lah tersipu malu mendengarnya. Hahaha…

DSC_0688-11

Luqman paling genit, paling comel and paling diam dalam banyak anak-anak yang ada.

Cukup ke episod Jantung Hati setakat ini?

Tadi cam banyak giler idea nk citer pasal anak-anak. Bersambung ah…Putus idea.

xoxo

Advertisements

Cerita Lebaran….

Yeay!Sesi mengetuk story!

Menghitung hari sahaja Abby ni untuk ‘mengetuk’ story Lebaran 1430H taw~

Al-maklum, raya kedua sahaja kami dah kembali ke rumah tatkala kawasan perumahan masih sunyi sepi. Raya ketiga pula sudah di SOGO. Bayangkan 😉

Perjalanan Lebaran kali ini hendak dipendekkan cerita begini sahaja :

Sg Buloh – Segambut – Sabak Bernam – Sg Buloh sajork 🙂

Setakat itu sahaja!Yang benar!Tetapi tetap manis dan tetap beraya. Bermula dengan….

Pagi 1 Syawal :

Abby bersiap mengenakan pakaian berwarna coklat keperangan pemberian bakal mertua. Manis. Dipadankan dengan tudung fesyen terkini (pakai sarung) dan tudung Siti di bahagian luar sudah cukup membuatkan diri terasa dah boleh pose ala diva tak hengat.

Tak dapat bayangkan? Tengok ja gambar di bawah~

DSC_0455-1

Eh cepat betul Mr fiancee interframe ek. Tak mengapa, layankan sahaja. Kasihan dia kerna tidak dapat pulang beraya. Hanya dapat pulang ke kampung seminggu sebelum tarikh pernikahan kami.

Berbalik soal pose tadi, ala..deskripsi sahaja yang lebih. Sedangkan gaya fesyen ala biasa sahaja. Harus. Sebab yang wajib, yang meriah, yang dashing…waktu SANDING nanti. 😉

Waktu pagi-pagi raya begini, mood raya masih lagi gemilang. Soal bergambar jangan cakap. Kamilah orangnya.

DSC_0443-2

Eh interframe lagik. 😉 Sudah bermaafan raya, classssssss gitu.

DSC_0448-3

Ok cukup sudah mood gembira. Tukar, tukar  mood.

Waktu bermaafan pagi itu, semerta air mata Abby mengalir sebaik sambut huluran tangan Abah. Hati sedari subuh sudah berdetik…

Raya ini raya terakhir sebelum aku bergelar isteri orang, menantu orang dan tidak lagi berada di bawah tanggungan Abah & Mama

Sayu, memang sayu rasanya. Menangis persis anak kecil. Kata-kata maaf sahaja yang terucap. Ayat panjang lebar tak mampu terucap rasanya. Tak terbendung rasanya dosa kepada Abah & Mama. Kalau hendak dibandingkan jasa mereka dengan wang ringgit bulanan itu, memang sampai kiamat pun tidak terbalas. Sedih, hanya air mata sahaja yang dapat menginterpretasikannya.

 Jauh di sudut hati, adik-adik mungkin tidak faham. Disangka mereka air mata Abby mungkin sebab ‘jiwa sensitif ala ala brutal luarannya’. Mr fiancee pula buat-buat faham. Tidak mengapa….Hati perempuan ini sahaja yang menggedik lebih di pagi raya. Abaikan.

Gambar sememeh itu? Jangan ditanya. Ada, tetapi segan deh. 😉

Selesai menjamu selera, kami ke Segambut. Sesampai di sana, ternyata tiada saudara-mara yang di sana. Dua tahun kebelakangan ini, sejak pemergian Pak Itam & kini Nenek Timah, rumah kampung di Segambut seakan ‘mati’ sambutan rayanya. Sedikit kecewa, tetapi kami hiburkan sendiri dengan sakan bergaya depan D50.

DSC_0481-3

DSC_0492-5

Boring dah tengok muka kami? Okey, kita BERTUKAR!

Terus dari Segambut, kami ke Sabak Bernam. Perjalanan hanya sejam setengah sahaja.

DSC_0536-5

Di sini, saudara mara juga masih tidak ramai. Kesemuanya beraya di sebelah mertua masing-masing. Maka, keriuhan ‘anak-anak’ Abby memang tidak kedengaran dari jauh. Takpe, redha. Tahun-tahun hadapan, giliran Abby pula kena beraya di sebelah keluarga yang 1 lg. Kena praktis tidak menggedik sedih.

DSC_0546-11

Petang Syawal, kami habiskan masa bersembang petang di tangga rumah. Abby dengan D50 tidak lekang, ada sahaja di sisi. Leka mereka berborak, sakan Abby mengambil gambar mereka. Borak hingga ke petang, sambil juga menunggu Cik Yak 1 famili. Menjelang Maghrib, mereka sampai.

DSC_0544-9

Pagi 2 Syawal :

Pagi-pagi lagi sudah bertempik sana sini si kecil and si genit yang ada di rumah kampung. Berlari ke depan dan belakang rumah, membuatkan orang lain termasuk Abby yang lena tak sedor diri, tak hengat nak bangun pagi.

Apa lagi?Jalan-jalan raya time la kawan.

Kita layan gambar okey?

DSC_0597-16

Isya yang comel, makin cantik.

DSC_0598-17

DSC_0603-20

Cukup. Abby nak celoteh pulak, tak kira.

1 lg aktiviti menarik untuk Syawal kali ini, bila bertandang ke rumah saudara mara jauh di Sabak Bernam, Abby, Mama & Abah adalah orang terakhir yang bersalaman dengan tuan rumah. Kenapa? Contoh situasi macam di bawah:

DSC_0614-2

Mana tidaknya, ini semua urusan jemput-menjemput untuk Oktober nanti. Yang tua, yang jauh di kampung tetap tidak Abah lupakan. Semuanya akan dibawa 1 bas nanti, untuk hadir kenduri. Best!Siyok!Saya sangat suka!Kemeriahan dari yang kecil sehinggalah yang tua semua pun ada. Sayang abah mama! Mereka baik, mereka ramah sebab tu mereka punya ramai kawan. Abby harus lebih berguru bagaimana nak ada ‘network’ sebesar Mama & Abah.

Boleh tak kita bersurai di sini?Semacam tidak punya idea untuk bertinta. Layan gambar jom.

JOM!

 

Lebaran Kali Ini…

Lebaran kali ini cukup, cukup sederhana. Cukup dengan kehadiran keluarga tercinta di sekeliling, dengan kesihatan yang walafiat diberikan serta kehadiran seorang insan yang bakal bergelar pasangan hidup. Cukup.

1 Syawal adalah esok hari. Di sebelah pagi Abby dan keluarga (kemungkinan disertai juga oleh Mr fiancee) akan beraya di Segambut (tahun pertama tanpa Nenek Timah) dan diikuti sebelah petangnya pula di Sabak Bernam. Mungkin tidur di sana semalam dua.

Bila sudah berpindah ke Sungai Buloh, sudah tidak merasa kami jarak perjalanan yang jauh. Jenguk kiri, jenguk kanan…sampai dah ke kampung. Alhamdulilah 🙂

Tiada apa lagi yang mahu ditintakan buat masa ini. Melainkan rasa syukur kerana dapat menunaikan ibadah puasa di samping berharap ketemu lagi Ramadhan tahun hadapan. Syukur juga kerana hari raya ini, Abby dapat meraikannya dengan ‘aman’ sekali tanpa usikan kerja. Alhamdulilah 😉

Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin

dari Nabilah Saleh & Ismail Ali

untuk sahabat handai dan semua pembaca Abbythejournalist yang setia mengikuti perjalanan suka duka hidup kami, tidak kurang juga yang tidak meminatinya (barangkali)..

Semoga Lebaran ini diraikan dengan meriah bersama keluarga dan insan tersayang, berwaspada ketika memandu pergi dan pulang ke kampung halaman serta beroleh barakah dan 1000 kegembiraan di hari yang mulia ini.

Iftar Lagi…

Ramadhan 24

Lagi-lagi cerita Iftar. Bosankah? Tidak!Abby tidak pernah bosan, lagi-lagi tahun ini apa jua iftar yang Abby lalui semuanya adalah yang terakhir sebagai anak dara. Harus happy!Yeay!

Hehe, bunyi bukannya menyesal. Cuma mahu enjoy dan nikmat setiap saat itu bersama teman-teman.

Buat kesekian kalinya, kami wanita-wanita dewasa bertemu lagi.

Wah, ayat tidak boleh blah! Yan, ko pasti orang paling suka ayat wanita-wanita dewasa itu 😉

Bertemu kali ini memang tidak dirancang. Secara mengejut. Auntie J menelefon mengajak Auntie Abby berbuka sama. Katanya wanita-wanita dewasa ada.

Yan, aku rasa baik kita praktis nama panggilan auntie-auntie (dengan harapan Izyan bakal bergelar mummy. Kwang Kwang Kwang). Mesti sewonok!

Kemudian, Auntie Abby pun beritahu lah mr fiancee untuk tukar plan. Mr fiancee setuju. Bertolaklah kami ke The Curve jam 6 petang.

Sesampai sahaja di sana, kami terus ke Penang Little Cafe. Orang sudah sesak benar. Sabar sahajalah dalam hati. Bukan Abby sahaja yang mahu berbuka. Sabar sabar.

Ibu mertua Yan juga turut serta. Sedikit kaku perbualan wanita-wanita dewasa senja tadi. Rasa seperti tidak jadi diri sendiri.

Serius, I don’t like!

Tidak mengapa, lain waktu mungkin kami ‘bisa’ hilang akal. Pertama kali, ada yang lebih berusia bersama kita, mungkin lah sedikit kekok, lebih lagi rasa hormat padanya.

Yang menariknya, wanita-wanita dewasa ini adalah golongan pertama yang menerima Kad Walimatulurus Abby. Cun!Lepas ini barulah boleh dipanjangkan jemputan kepada yang lain-lain pula. Sabar ya kalian.

Habis berbuka, wanita-wanita dewasa berpecah. Auntie Abby ke IKEA, me’shopping’kan diri manakala Auntie-auntie lain ke E@Curve. Ada benda menarik di sana tau, mahu tahu apakah ia?

Tadaaaaaaaaa….

DSC_1772

Okay Mummy Izyan, minta bersedia. Kerana promosi yang akan diuar-uarkan di bawah ini menuntut suatu janji-janji daripada mu!Wah bikin suspen!

Inilah ruang niaga (push cart) milik Izyan Wahidah dan suami. Class gitu!Kini sudah bertapak di E@The Curve. Caya sama kamu!

Aku tahu Yan apa dialog kau lepas ni kalau aku singgah lagi kedai ko?

Izyan:

Takkan tengok aje?

Abby:

Ye ye..aku beli!

Wah, bunyi terpaksa. Hehe..acah sahaja. Kawan saya yang seorang ini memang peniaga. Setakat ini rasanya tas-tas tangan dan beg-beg sahaja.

Apa yang dijual oleh Puan Izyan dan suami, menurut Abby dan Mr fiancee, sebenarnya lain daripada yang lain. Mereka jual bukan handbag biasa, tetapi yang sedikit funky, gila2, abstrak,unik & sesuai sangat dengan taste muda-mudi. Paling best, tak kisah apa bangsa pun boleh layan pakai beg ni.

Tengok sahaja koleksi yang ada di kedainya.

DSC_1776

Opps, yang paling depan corak bunga berlatarkan warna coklat sudah dimiliki ABBY!

DSC_1781

Ok, yang belah kiri ni hampir-hampir buat Abby ter’over’ bajet! Hehe…Nasib! Yan, boleh simpankan ke untuk aku? Huhu…

DSC_1780

Yang ini comel! Makanya nasihat Abby kepada semua, kalau sukakan benda yang comel-comel, kiut-miut, ala-ala remaja tak berapa nak remaja pun boleh, singgahlah ke kedai makcik seorang ini. Di tingkat 1 bangunan.

DSC_1798

Bagi Abby, mesti ramai tertarik sekali pada beg-beg di bawah. Sebab comel bangat. Abby belum nampak kesesuaiannya lagi untuk Abby pakai. Tetapi Yan sungguh bijak lantas disuruhnya Abby wat beg simpan susu and lampin anak.

Bernas Yan idea mu itu!Aku tuntut nanti! ;-p

DSC_1775

Comel kan? Jadi jangan malu jangan segan OK!Harga sangat-sangat berpatutan. You can trust me on this, chewah~

Abby memborong 3 beg dalam 1 malam. Hehe. 2 untuk Abby, 1 untuk Mr fiancee.

Okay, menarik sikit Iftar kali ini sebab boleh shopping & lepak di kedai kawan sendiri.

Selamat Maju Jaya, kawan! Moga sukses selalu bisnes kamu.

DSC_1803

DSC_1789

* Maafkan mereka disebabkan aksi yang tidak se tut tut si suami Izyan. Dia memang begitu. Ini 1st time, gambarnya disiarkan di blog Abby. Gambar sebelum-sebelum ini kena pk 10x nak masuk blog. Hahaha..kidding guys!

Celoteh…

Ramadhan 16

Baru sahaja lepas bersahur. Hendak bercoloteh dengan sekalian umat yang ada di dalam rumah waktu ini, macam tidak relevan. Jadi, memilih untuk blogging supaya dapat celoteh segala isi hati.

Huhu, pengenalan yang tidak best. Mesti kau tiada hala tuju menulis ni Abby? Hehe..

Agak la. Sekadar mengisi waktu yang ada.

Sudah masuk ramadhan ke 16 bermakna kurang 2 minggu sahaja lagi sambutan Hari Raya pula.

Baju Raya :

Serius, TIADA.  Baju kurung tahun lalu masih elok lagi digayakan, maka memilih untuk tidak membeli apa-apa baju yg istimewa untuk raya kali ini. Kalau ingin bergaya sekalipun, mungkin Abby beratkan pada gaya pemilihan tudung dan make-up sepanjang Syawal nanti. (^_^)

Cuti Raya :

Juga tidak panjang. Masuk Syawal 4 sudah kembali bekerja. Memilih untuk tidak bercuti raya panjang kerana bakal bercuti sakan Oktober nanti. That is the most exciting part after Ramadhan. Hehehe…

Destinasi Raya :

Khabarnya pagi Raya, Abby dan keluarga akan berada di rumah sajork. Kemudian sahaja baru menziarah keluarga besar di Segambut (setengah hari lazimnya) dan diikuti Sabak Bernam (sebelah petangnya baru bertolak). Al-maklum, sudah menetap di Sungai Buloh ni, maka destinasi nak beraya tu orang kata ‘Intai kanan raya kat Segambut, intai kiri dah boleh raya kat Sabak pulak’ *peace

1 perkara tidak siyok pasal raya ni, mr fiancee yg tidak dapat beraya tahun ni. Kesian, khabarnya raya ke5 la baru boleh bercuti.

Ishk, kejam. Tak apa, barangkali rezeki tahun-tahun hadapan milik kita k, mr fiancee? Jangan sedih-sedih. Ada lagi baik kalau kita kenang kenduri bulan 10 nanti. Masyuk~~

Duit Raya:

Bab ini tidak tahu pula seronok atau tidak mahu dikhabarkan di sini. Hahahaha…

Tahun ini mesti ada alasan-alasan berikut yang terpacul dari mulut Abby :

1. ‘Economy downturn. Jangan marah kalau dapat ciput’

2. ‘Setahu Kak Bilah, kalau kat tempat kerja tu (ini pengalaman break-bulk), duit RM1 paling banyak ada kat bank-bank. So RM1 je la ya sorang satu’

3. ‘Huhu Kak Bilah bajet lari la tahun ini. Lagipun nak kahwin, so sikit je lah ya’

Hehe..Paling relevan pun jawapan no 3 tu, Abby. Mesti ramai faham. Haha…

* Sekadar gurauan. Niaya je kalau ada sepupu sepapat ku yang reti baca blog (^___^)

Pendek kata, Syawal tahun ini bagi Abby ala kadar sahaja. Ala kadar yang amat-amat la. Baik persiapan mahupun emosi dalaman ni. Tumpuan lebih kepada kenduri nanti. Abby juga yakin saudara-mara yang ada juga tentu-tentu buat persediaan (cuti esp.) untuk kenduri anak sulung Pak Ngah ni. *peace

Salam Ramadhan.