#kdramareviewbyabby

Perkara yang aku suka buat, dan teramat suka buat lebih-lebih lagi adanya demand daripada kenalan yang tahu dan menyuarakan.

Aku pun jadi kurang sedar bila sebenarnya kali pertama aku mula tonton cerita Korea, dan terus-terusan suka dan sekarang macam obses satu macam punya giler dengan siri drama dari negara yang terbahagi dua itu, South and Nouth.

Seingat diri inilah kan, drama pertama yang aku tonton dan betul-betul hayati sekaligus terus jatuh cinta gedebok adalah drama Korea, Winter Sonata. Itupun gara-gara speaker kursus penulisan skrip yang aku attend di Finas (entah tahun bila pun tak ingat), Murali Abdullah waktu berkursus itu suruh tengok dan hayati skrip yang dia tayangkan.

Masa itu, rasanya buta tuli dalam menafsirkan maksud di sebalik penceritaan sesebuah drama/skrip, apatah lagi nak menganalisis maksud tersirat yang terkandung dan seterusnya membuat review seberani dan segigih macam sekarang.

Hahaha entah dari mana datang kekuatan dan kematangan berbuat demikian pun aku kurang pasti.

But it’s kinda fun and appreaciative jugalah sebab ada rupanya yang menjadikan review sengal saya itu dibuat rujukan. Rujukan yang boleh diterima pakai kalau-kalau mereka hendak menonton siri KDrama yang lepas-lepas.

But to tell you the adventure or how I do it, memang tiada apa boleh dikongsikan kut. It’s just something that naturally comes from my brain that goes into my fingers and they clicks and dancing spontaneously.

Gituh. Kenyataan teramat poyo lah kalau orang tak kenal aku boleh cakap.

But this #kdramareviewbyabby adalah suatu cetusan yang kalau boleh mahu kekal jadi ‘darah daging’ aku sampai bila-bila. Sebab sememangnya selesa dan terus-terusan mahu jatuh cinta dengan drama-drama Korea, aku harap one fine day this hashtag could trigger the attention of the world. Gitu. Ambitious tidak?

Tetapi tidaklah tahap membuat review ini sampaikan diri sendiri pun terabai. Terkadang memang tidak mampu rasanya hendak follow segala semua drama production SBS, KBS dan TVN nieh.

Throughout the year, rasanya terlalu banyak yang mereka hasilkan. Jenis aktif dan ligat jugalah kira. Itu belum yang running game reality shows and etc.

KDrama juga kalau sesiapa yang dah terbiasa ada kategori tersendiri. Aku suka bahagikan kepada beberapa groups where there’ll be normally 16 episodes, 20 – 26 episodes and 50 episodes.

Well, 50 episodes adalah terpaling banyak boleh aku nengok.

Dan usually, to come out with such review, aku suka hendak menceritakan betanya kreatif nya plot and narrative style mereka dalam menyusun babak and what more, tangling you with the ‘nerve-wrecking’ element.

Berdebar kut. Dah berdebar satu hal, ditambah pula dengan elemen memang-takkan-boleh-sabar-hendak-tunggu-next-episode-maka-hidup-kau-jadi-bermatlamatkan-cepatlah-datang-Isnin-dan-Selasa-oit!.

Hahahaha rengsa tidak baca adjektif dan deskriptif sepanjang itu? But trust me, itulah yang terlahir dari sudut sanubari kakak.

I wish, I really wish that I can do extension review of each reviews I’ve done in my Instagram account. Walaupun ku tahu, tabiat membaca di kalangan rakyat Malaysia adalah peratusan yang senipis bawang, aku aku tegarkan diri menulis dengan panjang .. supaya aku yang akan lebih terhibur dalam ini hal.

Hahahaha kakak kejam, I know.

And as for this poster posted above; #CheeseInTheTrap.

In short, up to the latest episode, I could say that the character of Park Hae Jin adalah semakin cheesier and cheesier that you will always feel he’s super gorgeously cute, handsome boyfriend someone could never ask for.

Begitu.

Terkadang juga aku menulis sambil didorong emosi menggila. Bukan macam-aku-seorang-director nye feeling, tetapi lebih kepada aku-lah-heroin-dan-girlfriend-Park-Hae-Jin itu!

Bluek.

Advertisements

Nawal Najah is 2 …

Yes, she is TWO.

Not biological year of course. Tet.

Hahahaha kalau tidak memang hambalah orang paling terasa bebenor proses penuaan giat aktif dan rancak berlaku dalam proses tumbesaran badan sendiri, si Ibu saban hari. Gitu.

Bukan sahaja Ibu in denial terhadap umur biologi anak yang sebenarnya belum pun masuk umur setahun sebulan, tetapi in high denial juga terhadap umur sendiri yang tahun ini sudah masuk kategori 3-series.

Well, of course angka adalah just numbers. Perkembangan atau potensi diri tidaklah sebenarnya reflected by age factor lebih-lebih lagi dalam kes Nawal Najah ku yang sebenarnya ada sedikit concern yang perlu aku ambil kira di sini.

Benda bukan baru, tetapi tidak juga basi andaikata apa yang dikongsikan di sini boleh menjadi manfaat ramai pembaca.

Anak dara saya ini perkembangannya sangatlah berbeza dengan si Abang yang pada saya, perkara ini is expected. Dan buat kadang-kadang rasa teruja juga hendak menambah bilangan anak demi kerana suka hendak menganalisa carta perkembangan mereka. Tetapi tidaklah seserius mana ya, sekadar teruja tetapi of course, tentunya saya belum sepenuhnya bersedia ke arah itu ✌🏻️

Back to my baby girl.

Yes, she has turned 1 on last December, which had reminisced me so much during the labour moment. It was not an easy one but after all, I managed to raise her well up to this point, today.

Anak perempuan sulung saya yang dilahirkan secara Caesarean (sekali lagi) adalah satu lagi anugerah terindah dalam hidup, bila mana saya boleh declare diri sebagai antara makhluk Tuhan di atas muka bumi ini yang dikurniakan ‘sepasang anak’.

Made it until 38 weeks (not like with Imran Imtiyaz, at around 36weeks+), I am lucky to be a second time mother to 4.5kg infant at that time. Ya Allah, syukur tiada terhingga bila dalam bilik pembedahan yang serupa (dan dalam pada lower abdomen saya dirobek, dijahit dan ‘disempurnakan’ semula kejadiannya), saya diberikan kesempatan untuk pegang anak sendiri, dirapatkan pada dada dan terus diberikan peluang ‘latching’ bagi menggalakkan rangsangan penyusuan which this was A TOTAL PRICELESS MOMENT I’ve ever had in my life. Not even when I had first held Imran Imtiyaz last 6 years ago.

Ya Allah, syukur tiada terhingga bila dalam bilik pembedahan yang sama (dan dalam pada lower abdomen saya dirobek, dijahit dan ‘disempurnakan’ semula kejadiannya), saya diberikan kesempatan untuk pegang anak sendiri, dirapatkan pada dada dan terus diberikan peluang ‘latching’ bagi menggalakkan rangsangan penyusuan.

That was A TOTAL PRICELESS MOMENT I’ve ever had in my life! Not even when I had first held Imran Imtiyaz last 6 years ago.

Terasa hilang, perit melalui proses Caesarean sekali lagi itu tiada tandingannya perit kalau hendak dibandingkan perasaan diberikan peluang sedemikian rupa.

Walaupun ada sekejapan waktu (ketika masih di dalam bilik pembedahan), bacaan tekanan darah saya rendah secara tiba-tiba, sedikit hingar dan panik juga saya  dibuatnya bila ada doktor menyatakan, “She looks so pale. Continue monitoring her blood readings before dischargal ..”.

Tidak terjangkau di fikiran sampai saya perlu ditambah darah, kalau betul darah banyak hilang ketika Caesarean kali ini. Thus, tawakal dalam hati itu menggunung tinggi biar apapun, aku keluar dari bilik pembedahan ini tanpa sebarang komplikasi lain.


Alhamdulilah, dalam setahun yang lalu, bonding antara Nawal Najah (NN, I think I will want to use the abbreviation bagi memudahkan penulisan di kemudian hari) dan abangnya, Imran Imtiyaz (II) juga sangat baik, although surely they were hiccups like hey-this-is-my-thing-you-go-and-get-something-else scenarios which way TOO common.

Si II semakin boleh menerima ada ‘kawan’ baru tempat dia boleh berkongsi permainan dan kasih sayang. Sebagai Ibu dan Abah kepada kedua-duanya, kami sendiri kena betul-betul peka dalam hendak memastikan kedua-duanya pun diberi sama rata tidak kira dari segi kebendaan, perhatian mahupun curahan kasih sayang.

Sebab si II bukan boleh. As the most sensitive person in the house, segala gerak geri dia perhati. Tanpa menyuarakan pun sebenarnya dia itu sedang berasa cemburu, aku jadi lebih ‘tinggi’ darjah kepekaan untuk cepat-cepat overcome the jealousy.


Si molat gebam gebus NN ini, walau bagaimanapun baru mencapai berat +-9kg sahaja. Carta pertumbuhan anak perempuan ini ternyata berbeza sedikit dengan lelaki, thus, berbekalkan pengalaman memantau tumbesaran si II, of course I am putting extra efforts and equipped myself with massive information and knowledge IF there’s possibly happen to our baby girl here.

But to date, she’s one perfectly-fine little girl that always lullaby to her dearest parents, brother, Atuk Bah & Mama. Alhamdulilah.

Please continue blossoming our years together, NN. We love you too much!