#kdramareviewbyabby

Perkara yang aku suka buat, dan teramat suka buat lebih-lebih lagi adanya demand daripada kenalan yang tahu dan menyuarakan.

Aku pun jadi kurang sedar bila sebenarnya kali pertama aku mula tonton cerita Korea, dan terus-terusan suka dan sekarang macam obses satu macam punya giler dengan siri drama dari negara yang terbahagi dua itu, South and Nouth.

Seingat diri inilah kan, drama pertama yang aku tonton dan betul-betul hayati sekaligus terus jatuh cinta gedebok adalah drama Korea, Winter Sonata. Itupun gara-gara speaker kursus penulisan skrip yang aku attend di Finas (entah tahun bila pun tak ingat), Murali Abdullah waktu berkursus itu suruh tengok dan hayati skrip yang dia tayangkan.

Masa itu, rasanya buta tuli dalam menafsirkan maksud di sebalik penceritaan sesebuah drama/skrip, apatah lagi nak menganalisis maksud tersirat yang terkandung dan seterusnya membuat review seberani dan segigih macam sekarang.

Hahaha entah dari mana datang kekuatan dan kematangan berbuat demikian pun aku kurang pasti.

But it’s kinda fun and appreaciative jugalah sebab ada rupanya yang menjadikan review sengal saya itu dibuat rujukan. Rujukan yang boleh diterima pakai kalau-kalau mereka hendak menonton siri KDrama yang lepas-lepas.

But to tell you the adventure or how I do it, memang tiada apa boleh dikongsikan kut. It’s just something that naturally comes from my brain that goes into my fingers and they clicks and dancing spontaneously.

Gituh. Kenyataan teramat poyo lah kalau orang tak kenal aku boleh cakap.

But this #kdramareviewbyabby adalah suatu cetusan yang kalau boleh mahu kekal jadi ‘darah daging’ aku sampai bila-bila. Sebab sememangnya selesa dan terus-terusan mahu jatuh cinta dengan drama-drama Korea, aku harap one fine day this hashtag could trigger the attention of the world. Gitu. Ambitious tidak?

Tetapi tidaklah tahap membuat review ini sampaikan diri sendiri pun terabai. Terkadang memang tidak mampu rasanya hendak follow segala semua drama production SBS, KBS dan TVN nieh.

Throughout the year, rasanya terlalu banyak yang mereka hasilkan. Jenis aktif dan ligat jugalah kira. Itu belum yang running game reality shows and etc.

KDrama juga kalau sesiapa yang dah terbiasa ada kategori tersendiri. Aku suka bahagikan kepada beberapa groups where there’ll be normally 16 episodes, 20 – 26 episodes and 50 episodes.

Well, 50 episodes adalah terpaling banyak boleh aku nengok.

Dan usually, to come out with such review, aku suka hendak menceritakan betanya kreatif nya plot and narrative style mereka dalam menyusun babak and what more, tangling you with the ‘nerve-wrecking’ element.

Berdebar kut. Dah berdebar satu hal, ditambah pula dengan elemen memang-takkan-boleh-sabar-hendak-tunggu-next-episode-maka-hidup-kau-jadi-bermatlamatkan-cepatlah-datang-Isnin-dan-Selasa-oit!.

Hahahaha rengsa tidak baca adjektif dan deskriptif sepanjang itu? But trust me, itulah yang terlahir dari sudut sanubari kakak.

I wish, I really wish that I can do extension review of each reviews I’ve done in my Instagram account. Walaupun ku tahu, tabiat membaca di kalangan rakyat Malaysia adalah peratusan yang senipis bawang, aku aku tegarkan diri menulis dengan panjang .. supaya aku yang akan lebih terhibur dalam ini hal.

Hahahaha kakak kejam, I know.

And as for this poster posted above; #CheeseInTheTrap.

In short, up to the latest episode, I could say that the character of Park Hae Jin adalah semakin cheesier and cheesier that you will always feel he’s super gorgeously cute, handsome boyfriend someone could never ask for.

Begitu.

Terkadang juga aku menulis sambil didorong emosi menggila. Bukan macam-aku-seorang-director nye feeling, tetapi lebih kepada aku-lah-heroin-dan-girlfriend-Park-Hae-Jin itu!

Bluek.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s