KinderKaizen, At Its Best …

KinderKaizen, suatu jenama I defined this.

Will soon becoming great and greater one fine day, insyaAllah. Sentiasa ada dalam doa kudusku kerana kelangsungan kewujudannya sangat baik untuk generasi dan generasi mendatang.

Serius.

Kenapa saya menyatakan sedemikian? Panjang kisahnya. Meh saya cerita kenapa dan bagaimana saya mengenali dan menjumpai KinderKaizen, sebuah centre yang memperkenal & menerap konsep ‘play-based’ learning dalam segenap pembelajaran kanak-kanak di antara usia 4 hingga 8 tahun.

Well, as a start let me tell you on how ambitious and passionate I am in searching best centres for dearest son II to enrol. On certain reasons, I’ve eventually developed the interest on early childhood education, coincidently … Subhanallah.

To my surprise, this world is inevitably massive and too interesting for me to venture in.

Bermula dari usia 4 tahun, di awal 2013 yang mana saya dan suami secara dedicatedly telah menghantar II hampir setiap minggu untuk sesi terapi percakapan (speech therapy) dengan one of the coolest speech therapy I’ve ever met, Cik Aini Rozita .. Saya kemudiannya telah terus-terusan mencari centres that can offer good environment that match II’s condition.

Condition meaning dalam keadaan dia yang berkapisiti seseorang yang ADD-suspected.

Ya, istilahnya suspected dan bukanlah properly-diagnosed.

Pada saya, yang pada ketika itu sebenarnya mati punca on where and how to begin (ini mengambil kira sekali aspek kewangan yang semacam ya-ampun-mahal-betul-kosnya-for-such-therapy-yang-bersesuaian), aku jadi serba tak keruan memikirkan apakah alternatif dan situasi yang kondusif sebenarnya untuk kanak-kanak semacam II hendak memulakan momen-momen belajar itu.

In his case, II has really short attention span. Walau ajak dan diajar duduk waima 5 minit sekalipun, his attention is not there. Boleh bayangkan tidak betapa sebenarnya susah untuk saya memikirkan terlalu jauh terutama tentang bagaimana pula II bila sudah bersekolah rendah nanti.

Dalam pencarian centres tadi itulah, saya terjumpa KinderKaizen. Happened to know them through random search sebab saya waktu itu dia kala state yang macam willingly to cuba apa sahaja method waima tempatnya mungkin jauh dan ‘fee’nya mungkin sedikit mahal daripada biasa.

Melihat kepada flexibility masa dan keberadaan pocket juga di waktu itu, I send II over and let him to try during this one school holiday somewhere last year. Aktiviti untuk 2 minggu, saya hantar II untuk cuba dan sesuaikan diri.

To my surprise, he’s deeply in love with that place like till-death-do-us-apart punya feeling dibuatnya. Susah untuk lekang dari mulut dia dari berhenti bercerita pasal KinderKaizen, right from the people and kids there sehinggalah kepada aktiviti yang dibuat (itupun sebenarnya aku kena twist soalan sikit in order for him to tell me precisely apa yang dibuatnya di centre 1 hari — berdasarkan update di Whatsapp group KK waktu itu … cause I’ve told you right yang untuk dengar jawapan markah penuh dari II untuk satu-satu soalan itu adalah sedikit mustahil sebenarnya ..?)

Hasil pemerhatian saya yang menjadikan tingginya kemungkinan kenapa II teramatlah suka tempat ini adalah seperti berikut:

  1. As the one who’s always in ‘play mode’ and always mobile-dan-hanya-akan-diam-bila-mana-waktu-tidur-jam-10pm-dan-bangun-esoknya-jam-7am (he’s typically this type punya budak) in his everyday routine and due to his state yang hyperactive naturally, this type of learning really caught his attention to be more focus and stay still longer. He’s a well-listener although he’s pretty reserved to himself kadang-kadang, but KinderKaizen really turned him to stay out of his zone yang hingar-bingar dan sedikit macam menimbulkan kekeliruan juga kalau sesiapa yang tidak mengenali II. He’s somehow turning to be someone with more structured, proper words too in which I could say, he’s a little bit mature than usual. Seriously.
  2. Sebab dia juga kaki buat sepah di rumah tahap dewa Malayalamala dan bila di KinderKaizen yang memang allow such mess to happen at the centre, I think he’s extremely happy doing that even more and in addition, he’s LEARNING something by doing it. Kalau di rumah, I guess arahan yang sekejap-sekejap suruh kemas semula, buatkan dia cepat sangat rasa give up yang saya sendiri susah nak mengerti.
  3. II is actually an easy boy. Senang mahu berbuat kawan dengan dia. Tapi I could sense that he’s not that favourited among his kindergarten’s friends. On what reasons pun I tak pasti, but I do sense this. But to my surprise, bila dia bercampur gaul dengan KinderKaizeners lain, he can easily gel in and mix himself into the circle of friends yang semacam menerima II seadanya. This kinda culture somehow reflects on how well these KinderKaizeners are raised by their families. Kanak-kanak mereka seolah-olah tinggi budi bahasa dan celik juga nilai kemanusiaannya. Bukan nak kata, but this is also sort of contradict to normal kids in normal kindy that I’ve been to. Mungkin aspek ini adalah kebetulan but ternyata ianya sangatlah membuka mata & minda saya sebagai Ibunya.

I’m loving this specific section in the centre to bits. How I wish I have more spacious space like this in my house.

Baik. Beberapa points penting sahaja sudah mencukupi rasanya. Nak tahu lebih, boleh datang bertentang mata dengan Pn Abby di office dan dengar sendiri testimonialnya secara live. OKEK?

Because I know and somehow discovered that this type of play-based learning really works and affects my dearest son in so many aspects in life, buat saya rasa macam this is definitely one good alternative (or potentially could be mainstream too) for parents and children who ultimately loves this approach in order for the kids to learn, and for the adults to open their mind and heart even more.

 

Bukan apa, dalam memperjudikan sesuatu pembaharuan dan pendekatan yang jarang-jarang ada dalam masyarakat Malaysia ini (this play-based learning, I mean) ada kalanya memang perlukan kekuatan fizikal dan mental juga untuk ibu bapa tempuh.

What more, to the KinderKaizen’s Founder and their true supporters. Because judgemental dan persepsi skeptikal manusia zaman dunia ketiga yang masih tinggi lagi di kalangan rakyat kita inilah kadang-kadang memungkinkan potensi anak-anak syurga ini selalunya disekat dan tidak dioptimumkan sebaik, SEMAKSIMA mungkin.

What more if the kids ONLY or MIGHT ONLY have other intelligences which normal society with slapstic minds (cause I am easily annoyed with this type of thinking) believe atau yang suka meletakkan bahawa ‘kanak-kanak mesti dah boleh baca by this age bla bla’, ‘kenapa berlu bermain? Apa mereka dapat dengan hanya bermain?’ dan banyaklah lagi statement yang tidak sensitif langsung nieh.

Makanya, stay strong mommies & daddies! We know what’s best for our children. So kalau anda tahu kelebihan atau mahu lebih banyak lagi kelebihan-kelebihan anak-anak anda, give yourself a try and send your loved ones to KinderKaizen.

The space that I like best (ye, ulangan cause I love it too much). Just look at those kids who knows how to bring themselves in, among them.

I am just revealing and sharing what’s best and works for my children that I feel could benefit you, the other parents as well.

Tiada salah mencuba dan tiada salah juga untuk kita membuka minda dan menerima sesuatu yang baharu, apatah lagi perkara baik yang mungkin boleh dikongsikan demi manfaat bersama.

In a conclusion, sungguhpun di usia 6 tahun II saya yang belum pun cecah 50% peratusan keupayaan membaca terutamanya Bahasa Melayu (sekurang-kurangnya Inggeris, II ada jugalah menunjukkan minat mahu mencuba), he knows almost everything like a normal kid at his age should know by listening and persistently observe what’s in his surroundings.

With the quality of emotional equations that he has (based on my instincts,  and people’s observation who are closes to him dearly), I think I will just need to patiently wait as well as strongly supports him in whatever circumstances occurred.

The least that I can do now is to send him over to KinderKaizen until he’s 8 and insyallah, I hope that he will eventually be a young boy who’s ready for any challenges awaits him in the future.

You can always go to this link and find more details about KinderKaizen; http://www.kinderkaizen.com/

Trust me, always remember this, that comes from my mind;

“Kids shouldn’t be pressurised to study at a very young age. Instead of forcing them to study, they should be encouraged to excel in areas that they thrive in”.

KinderKaizen Logo

Advertisements