KinderKaizen, At Its Best …

KinderKaizen, suatu jenama I defined this.

Will soon becoming great and greater one fine day, insyaAllah. Sentiasa ada dalam doa kudusku kerana kelangsungan kewujudannya sangat baik untuk generasi dan generasi mendatang.

Serius.

Kenapa saya menyatakan sedemikian? Panjang kisahnya. Meh saya cerita kenapa dan bagaimana saya mengenali dan menjumpai KinderKaizen, sebuah centre yang memperkenal & menerap konsep ‘play-based’ learning dalam segenap pembelajaran kanak-kanak di antara usia 4 hingga 8 tahun.

Well, as a start let me tell you on how ambitious and passionate I am in searching best centres for dearest son II to enrol. On certain reasons, I’ve eventually developed the interest on early childhood education, coincidently … Subhanallah.

To my surprise, this world is inevitably massive and too interesting for me to venture in.

Bermula dari usia 4 tahun, di awal 2013 yang mana saya dan suami secara dedicatedly telah menghantar II hampir setiap minggu untuk sesi terapi percakapan (speech therapy) dengan one of the coolest speech therapy I’ve ever met, Cik Aini Rozita .. Saya kemudiannya telah terus-terusan mencari centres that can offer good environment that match II’s condition.

Condition meaning dalam keadaan dia yang berkapisiti seseorang yang ADD-suspected.

Ya, istilahnya suspected dan bukanlah properly-diagnosed.

Pada saya, yang pada ketika itu sebenarnya mati punca on where and how to begin (ini mengambil kira sekali aspek kewangan yang semacam ya-ampun-mahal-betul-kosnya-for-such-therapy-yang-bersesuaian), aku jadi serba tak keruan memikirkan apakah alternatif dan situasi yang kondusif sebenarnya untuk kanak-kanak semacam II hendak memulakan momen-momen belajar itu.

In his case, II has really short attention span. Walau ajak dan diajar duduk waima 5 minit sekalipun, his attention is not there. Boleh bayangkan tidak betapa sebenarnya susah untuk saya memikirkan terlalu jauh terutama tentang bagaimana pula II bila sudah bersekolah rendah nanti.

Dalam pencarian centres tadi itulah, saya terjumpa KinderKaizen. Happened to know them through random search sebab saya waktu itu dia kala state yang macam willingly to cuba apa sahaja method waima tempatnya mungkin jauh dan ‘fee’nya mungkin sedikit mahal daripada biasa.

Melihat kepada flexibility masa dan keberadaan pocket juga di waktu itu, I send II over and let him to try during this one school holiday somewhere last year. Aktiviti untuk 2 minggu, saya hantar II untuk cuba dan sesuaikan diri.

To my surprise, he’s deeply in love with that place like till-death-do-us-apart punya feeling dibuatnya. Susah untuk lekang dari mulut dia dari berhenti bercerita pasal KinderKaizen, right from the people and kids there sehinggalah kepada aktiviti yang dibuat (itupun sebenarnya aku kena twist soalan sikit in order for him to tell me precisely apa yang dibuatnya di centre 1 hari — berdasarkan update di Whatsapp group KK waktu itu … cause I’ve told you right yang untuk dengar jawapan markah penuh dari II untuk satu-satu soalan itu adalah sedikit mustahil sebenarnya ..?)

Hasil pemerhatian saya yang menjadikan tingginya kemungkinan kenapa II teramatlah suka tempat ini adalah seperti berikut:

  1. As the one who’s always in ‘play mode’ and always mobile-dan-hanya-akan-diam-bila-mana-waktu-tidur-jam-10pm-dan-bangun-esoknya-jam-7am (he’s typically this type punya budak) in his everyday routine and due to his state yang hyperactive naturally, this type of learning really caught his attention to be more focus and stay still longer. He’s a well-listener although he’s pretty reserved to himself kadang-kadang, but KinderKaizen really turned him to stay out of his zone yang hingar-bingar dan sedikit macam menimbulkan kekeliruan juga kalau sesiapa yang tidak mengenali II. He’s somehow turning to be someone with more structured, proper words too in which I could say, he’s a little bit mature than usual. Seriously.
  2. Sebab dia juga kaki buat sepah di rumah tahap dewa Malayalamala dan bila di KinderKaizen yang memang allow such mess to happen at the centre, I think he’s extremely happy doing that even more and in addition, he’s LEARNING something by doing it. Kalau di rumah, I guess arahan yang sekejap-sekejap suruh kemas semula, buatkan dia cepat sangat rasa give up yang saya sendiri susah nak mengerti.
  3. II is actually an easy boy. Senang mahu berbuat kawan dengan dia. Tapi I could sense that he’s not that favourited among his kindergarten’s friends. On what reasons pun I tak pasti, but I do sense this. But to my surprise, bila dia bercampur gaul dengan KinderKaizeners lain, he can easily gel in and mix himself into the circle of friends yang semacam menerima II seadanya. This kinda culture somehow reflects on how well these KinderKaizeners are raised by their families. Kanak-kanak mereka seolah-olah tinggi budi bahasa dan celik juga nilai kemanusiaannya. Bukan nak kata, but this is also sort of contradict to normal kids in normal kindy that I’ve been to. Mungkin aspek ini adalah kebetulan but ternyata ianya sangatlah membuka mata & minda saya sebagai Ibunya.

I’m loving this specific section in the centre to bits. How I wish I have more spacious space like this in my house.

Baik. Beberapa points penting sahaja sudah mencukupi rasanya. Nak tahu lebih, boleh datang bertentang mata dengan Pn Abby di office dan dengar sendiri testimonialnya secara live. OKEK?

Because I know and somehow discovered that this type of play-based learning really works and affects my dearest son in so many aspects in life, buat saya rasa macam this is definitely one good alternative (or potentially could be mainstream too) for parents and children who ultimately loves this approach in order for the kids to learn, and for the adults to open their mind and heart even more.

 

Bukan apa, dalam memperjudikan sesuatu pembaharuan dan pendekatan yang jarang-jarang ada dalam masyarakat Malaysia ini (this play-based learning, I mean) ada kalanya memang perlukan kekuatan fizikal dan mental juga untuk ibu bapa tempuh.

What more, to the KinderKaizen’s Founder and their true supporters. Because judgemental dan persepsi skeptikal manusia zaman dunia ketiga yang masih tinggi lagi di kalangan rakyat kita inilah kadang-kadang memungkinkan potensi anak-anak syurga ini selalunya disekat dan tidak dioptimumkan sebaik, SEMAKSIMA mungkin.

What more if the kids ONLY or MIGHT ONLY have other intelligences which normal society with slapstic minds (cause I am easily annoyed with this type of thinking) believe atau yang suka meletakkan bahawa ‘kanak-kanak mesti dah boleh baca by this age bla bla’, ‘kenapa berlu bermain? Apa mereka dapat dengan hanya bermain?’ dan banyaklah lagi statement yang tidak sensitif langsung nieh.

Makanya, stay strong mommies & daddies! We know what’s best for our children. So kalau anda tahu kelebihan atau mahu lebih banyak lagi kelebihan-kelebihan anak-anak anda, give yourself a try and send your loved ones to KinderKaizen.

The space that I like best (ye, ulangan cause I love it too much). Just look at those kids who knows how to bring themselves in, among them.

I am just revealing and sharing what’s best and works for my children that I feel could benefit you, the other parents as well.

Tiada salah mencuba dan tiada salah juga untuk kita membuka minda dan menerima sesuatu yang baharu, apatah lagi perkara baik yang mungkin boleh dikongsikan demi manfaat bersama.

In a conclusion, sungguhpun di usia 6 tahun II saya yang belum pun cecah 50% peratusan keupayaan membaca terutamanya Bahasa Melayu (sekurang-kurangnya Inggeris, II ada jugalah menunjukkan minat mahu mencuba), he knows almost everything like a normal kid at his age should know by listening and persistently observe what’s in his surroundings.

With the quality of emotional equations that he has (based on my instincts,  and people’s observation who are closes to him dearly), I think I will just need to patiently wait as well as strongly supports him in whatever circumstances occurred.

The least that I can do now is to send him over to KinderKaizen until he’s 8 and insyallah, I hope that he will eventually be a young boy who’s ready for any challenges awaits him in the future.

You can always go to this link and find more details about KinderKaizen; http://www.kinderkaizen.com/

Trust me, always remember this, that comes from my mind;

“Kids shouldn’t be pressurised to study at a very young age. Instead of forcing them to study, they should be encouraged to excel in areas that they thrive in”.

KinderKaizen Logo

Advertisements

Keliling Laos …

Alhamdulilah dan akhirnya, diari 2015 ku berakhir dengan suatu episod dan persinggahan yang amat manis sekali untuk dikenang dan menjadi lipatan sejarah kerana berpeluang dan dipinjamkan kesempatan untuk bertandang ke salah sebuah negara Asean iaitu Laos.

Masa diberitahu (or in softer words I could say, ‘diminta untuk buat coverage’) sebenarnya hati kuat berbelah bahagi hendak tinggalkan Nawal yang sudah pun masuk umur 11 bulan waktu (last month baru je pun, kenapa rasa lama benar dah aku pergi Laos but the memories are still alive in me).

Dulu, Imran Imtiyaz juga ditinggalkan masa aku ke Uzbekistan. Waktu itu sudah lebih 2 tahun pun umurnya, so this one was kinda more early than her brother. Manalah tidak hati ini gundah gulana memikirkan macam mana makan dan yang pentingnya, tidur malamnya tanpa ketiak dan bau saya.

Suami mengizinkan, keluarga juga. Maka saya percaya restu yang tersayang mengiringi perjalanan karier saya ini, harapnya lebihlah diberkati dan memudahkan juga.

Bertolak saya ke Laos, lone ranger (ala-ala), dengan ditemani seorang kakak dari RTM.

Kisahnya perjalanan ke Laos, adalah bukan mudah dan nampak-mudah-apatah-lagi-mewah-sungguhpun-ditaja-sepenuhnya.

Mengenali Laos yang hanya pada nama, dan bukan sesuatu yang kita hari-hari anticipate atau mahu dengar, Laos hanyalah negara landlocked kecil dan mempunyai jumlah penduduk lebih kurang 6.5 juta.

Mempunyai beberapa daerah kecil yang lain, lawatan kerja aku ke sana hanyalah sekitar Vientiane sahaja, its capital. Pengalaman lebih kurang 5 hari 4 malam di sana macam bagi satu kelaianan sikit dalam hidup, sebab aku jadi mula menghargai sekecil nilai-nilai murni seperti mengucapkan ‘Terima Kasih’ kepada orang yang tidak dikenali dan terus senang membuat kawan dengan wakil delegasi negara Asean yang lain dengan mudahnya.

Kisah perjalanan ke sana.

Well, semasa diberitahu oleh pihak Akaun yang aku perlu transit BEBERAPA buah negara sebelum betul-betul dapat mendarat di Laos, aku sebenarnya tidak berapa ambil port sangatpun.

Layan dan angguk sahaja sebab yang penting, bukan aku yang kena keluar duit sendiri purchase ticket. Makanya, yes yes OK OK.

Sampailah itenary/check in receipt aku terima dalam email.

3 countries, 4 airports in almost 9 hours journey to Laos?! Sumpah kelakar.

Perjalanan yang asalnya hanya ambil masa 2 jam, tetapi boleh jadi se lama itu untuk sampai? Rabak barai rasanya badan dibuatnya wei, bila difikirkan. Tetapi menyesal tiada guna .. tetap juga bersemangat dan terbanglah aku ke negara itu selepas 9 jam lamanya.

 

Pengalaman menyinggah sampai lebih 3 airports dalam sehari, termasuklah 3 kali depart and 3 kali landing adalah sebenarnya sesuatu yang best juger. Sebab dah lama sangat tidak fly, bila sekali dapat fly .. mmg Tuhan ubatkan kerinduan itu secara ‘lump sump’. Bertuah sungguh diri ini.

Di Ho Chi Minh, flight terpaksa delay hampir 2 jam gara-gara hujan lebat yang turun. Di satu airport domestik yang kecil tetapi sarat dengan pelbagai umat dari seluruh pelosok dunia, aku sebenarnya jadi tertanya-tanya memang beginikah senario biasa hari-hari di Ho Chi Minh? Atau sebenarnya waktu itu musim hujung tahun di mana banyak manusia gembar travel dan bercuti?

Dari sana, terbang pula ke Cambodia. Aku kira macam persinggahan (memang singgah-tapi-bukan-level-drive-tru) sekejap ajelah, dan tidak memerlukan aku keluar perut pesawat. Rupanya tidak.

Keluar sekejap, lalu Imigresen depa kemudian masuk balik dalam perut pesawat yang SAMA untuk ke Laos.

Aduh, berat, sengal dan geram berkecamuk. Mujurlah …. mujur sesangat hand-carry luggage aku tidaklah seberat mana dan masih boleh diusung dengan tenaga muda yang aku ada. Penat tak yah kata, tetapi senyum tetap ada di bibir juger — kasi sedap itu hati juger. Dergh.

Mendaratlah aku di Vientiane sekitar jam 9.30 malam. Capek wei.

Sampai sahaja di hotel, tiada lain aku minta kecuali dua benda masa hendak check-in tu. Sepinggan nasi dan seketul iron. Ini dua, pada aku adalah ‘nyawa’ untuk beberapa hari pertama aku di sini. So end of Day 1.

Day 2 = The launching and first day of the Asean workshop.

Pertamanya, aku agak lost idea juga on what’s the meaning behind the workshop tittle which stated ‘ASEAN Journalists to Cover Biggest Cultural Event’. Dari Malaysia nieh, sakan jugalah aku buat research and soalan yang pelbagai angle, sebagai langkah persediaan. But Alhamdulilah it turned out really well yang aku sendiri puas lah juga hati (well because for some, this coverage may be too ‘chicken’ for them to do).

Episod membuat kawan baharu bermula dengan rakan delegasi dari Indonesia, Mas (Abang) Akhyari pada malam kami tiba di Lane Xang hotel. Ramah yang buat aku tidak rasa asing di bumi orang. Selepas itu dengan adik manis dari Brunei, yang ku sangkakan pada awalnya macam seseorang yang lebih senior taraf kakak-kakak, Ms. Rara.

Membuat kawan dengan rakan serumpun dari Indonesia dan Brunei bukanlah perkara yang terlalu baru untuk diberitahu.

Tetapi throughout days I had there, surprisingly rakan delegasi lain dari Thailand, Cambodia, Vietnam dan Laos juga adalah jenis mereka yang senang dirapati dan dibuat kawan.

Which to me, this was something really BIG and WARM that I found it cool dan tidak percaya kami boleh jadi serapat itu antara kami di sana. Belum pun sempat sampai ke hari terakhir workshop, sudah ada Whatsapp group yang wujud untuk kami. Oh am so loving and missing them!

Chatting and conversationing with them in very moderate English tidak menjadi halangan pun untuk kami understand each other really well. We were really bonding there, you know!


Pengamatan di sepanjang aku berada si sana, Laos adalah negara yang serba sederhana dalam segenap hal. Kenapa? Baca entry ini sampai habis. Bluek.

Dan masuk hari ketiga, kesemua delegasi dibawa for a field trip, melawat dan melihat sendiri dengan lebih dekat bagaimana sambutan terbesar di negara ini diraikan di kalangan masyarakatnya.

‘That Luang’ adalah perayaan Buddha diraikan pada November setiap tahun. Ibarat macam a holy place, tempat ini juga (the Stupa temple) jadi tumpuan dan tempat mereka bersembahyang, memanjatkan doa dan ‘menyembahkan sumbangan’ dengan harapan ada merit yang mereka peroleh untuk menempuhi kehidupan seharian.

Ada perkara menarik yang boleh aku ceritakan di sini.

Bagi wanita yang ingin memasuki kawasan kuil, mereka dikehendaki memakai Sinh skirt yang letaknya paras lutut sebagai salah satu ritual for any women who wants to perform their prayers. Sebab pada mereka, kalau bertutup habis dan labuh sehingga ke kaki, ianya dianggap ‘berdosa’.

Dan bila aku disuruh untuk melipat seluar sehingga ke paras lutut (sebabnya aku berseluar), ada ketidakselesaan di situ yang buat aku ralat betul nak melipat seluar. Acah acah juga buat, demi kerana henda k menjaga hati dan menghormati  budaya orang.

Apapun, tidaklah strict mana. Selesai tiga pusingan (sebab yang wajib pada mereka adalah 3), seluar aku pun dah kembali melurut macam biasa. Dan tidaklah gaya aku melipat tu sungguh-sungguh sampai nampak betis segala. Mujur tourist guide kami juga memahami and yes, we went through the procession happily!

Hari keempat juga adalah harinya kami berjalan-jalan tengok kawasan. Ada suatu insiden ‘menarik’ terjadi semasa kami melawat Patuxai, the Mini Paris yang memang antara lokasi wajib datang bagi pelancong, letaknya di tengah bandar Vientiane.

Bila diberitahu yang delegasi boleh naik ke tingkat paling atas dan tengok sendiri Vientiane dari pandangan paling tinggi di bandar itu, aku tidak berapa kisahlah sangat untuk mendaki tangganya (yang confirm tinggi & confirm pancit tengah jalan menuju ke puncak tu).

Maka, bawalah juga diri menapak ke atas tu (more or less macam naik tangga sampai tingkat 14 sebab perkiraanya berdasarkan jumlah tangga kecik dan halus). Dengan semangat ala haih-bukan-selalu-dapat-datang-Laos-maka-kenalah-cuba, sampai juga aku ke kawasan tinggi itu.

Pancit jugalah dalam pada menapak itu. Kemudiannya, bila dah sampai di atas itu, cubalah juga ambil masa bertenang dan snap gambar sana sini, siap dengan video time-lapse 3 saat dapat aku buat di atas itu.

Alih-alih diri macam tidak berapa hendak stabil, pandangan macam dah mula kelam kebiruan dan diri pun macam mencari-cari ruang kalau-kalau boleh sedut udara lebih sikit. Ini sebenarnya menjurus ke arah pitam sudeh nieh.

Dalam pada kelam dan separuh sedar, sempat seru Mas Ari dan bertanyakan kalau ada manisan yang dia bawa. Aku takut kurang gula sahaja dalam badan, sebabnya seingat berada or jejak sahaja di Laos, memang sayur dan nasi sahaja jadi ruji.

Air manis pun tidak aku minum sangat sebab nak mengelak dari ulang alik masuk keluar toilet tanpa yang tanpa hos air itu. Sudahnya, memang boleh agak apa sahaja yang aku makan dan consume waktu di sana.

Cumanya, I could say that sepanjang berada di sana, perut or tekak yang memang sentiasa mendambakan makanan halal macam aku ini tidaklah lapar beriya. Memang tidak akan rasalah nikmat makanan itu, tetapi kenyang is guaranteed. Kau masih boleh bergantung harap pada nasi putih, tetapi just be cautios on the lauk/food selection. Itu sahajalah.

P/s: Am writing on this point of view about what are the challenges faced by Muslim if you’re travelling to Laos, thus kindly wait for it, ya.

Berbalik cerita di Patuxai tadi.

Dalam pada kekalutan mencari manisan untuk ditelan, sebenarnya pandangan masih kelam dan mulalah terkapai-kapai macam nak minta sokongan sebelum aku tersembam cium bumi.

Mas Ari dan adik Rara memang sentiasa di sisi, dan merekalah yang memulakan segala steps yang perlu for me to regan conciousness. Aku dah macam mencari nafas, dan macam fikir mungkin this is something to do with low blood pressure as well.

Hendak buka tudung, rasanya macam tidak perlu. Dan aku lihat Mas Ari macam orang tidak keruan minta izin mahu urut dan disuakan pertolongan dan macam sebotol balm.

Dalam pada itu, rakan delegasi lain yang sakan la bergambar pun dah macam semuanya berkumpul dan mulalah beri perhatian pada aku yang terduduk lesi. To my surprise, semuanya (YA, SEMUA) kerumun dan sama-sama sua botol balm dan minyak angin masing-masing kalau-kalau dapat membantu aku kembali stabil.

Ya ampun, terharu menangis kakak kalau diingatkan balik peristiwa itu. Terlalu drama (Ya, sedikit) dan terlalu kasih betul mereka pada kawan baru mereka yang seorang ini ya.

Dalam pada kekalutan itu, I was grateful for their concerns in offering help, considering I am a Muslim and as the one who’s wearing hijab and get covered all the time. Mereka jadi serba salah mahu membantu tetapi their attentions were caught me the most in this case.

Bila aku pun sudah mulai okay, tiada pening dan pemandangan kelam itu pun fade away, I felt so fortunate that nothing is serious on me. Di Laos kut, memang tidak terbayang kalau ada apa yang pelik jadi pada diri ini kalau di tempat orang. Alhamdulilah.

 

Speaking further on Laos, there’s nothing much fancy about this less-developed country. Cuma what I can guarantee you is the purity and naturality that this country could offer you.

Kalaulah anda seseorang yang menghargai and highly value the element of simplicity, Laos is where you can give a try for a visit.

Keramahan penduduknya, their generousity is highly shown by the Lao actually. Dan di sepanjang kami di sana juga, this handsome Lao couple of Souk & Ni memang sangat membantu kami mengenali Lao people dan budaya mereka dengan lebih dekat.

Sesi malam terakhir lepak minum dengan mereka berdua juga sebenarnya lebih kepada perkongsian tentang hidup dan masa depan yang kami semua ingin capai in years to come. Phewit! Indah betul pengalaman bercakap dengan so many nationalities at one single time and spot in a night.

  

Dipendekkan cerita yang dah terlebih panjang ini, do expect the unexpected bila kau menjelajah ke negara seangkatan, serumpun macam Laos.

Kalau sudah terbiasa dengan trip ala mewah, super luxury meletup kebabom, you shouldn’t have bring the same mentality with you whenever you’re entering Laos or the rest.

Apapun, Asean Community is establishing and herewith I feel, this second country in Asean that I have visited besides Singapore has opened my mind and perspective to be more grateful in evey aspects of life that I am enduring now, at this very moment of time.

Till we met again, Laos.

Tahun Ketiga …

Ya, tahun ini adalah tahun ketiga aku kembali bekerja ke ‘daerah’ ini. Kalau dahulunya, hampir tiga tahun juga aku bergelar kakitangan sambilan di ‘daerah’ ini, tetapi ini tahun ketiga aku di sini sebagai kakitangan tetap sekaligus penjawat awam yang berkhidmat untuk negara demi kelangsungan hidup & minat yang menebal terhadap penulisan dalam diri. Thus roughly, apa yang aku dapat selepas hampir enam tahun bergelumang dalam alam pekerjaan?

Pengalaman.

Cikgu kepada segala cikgu yang ada. Angka tiga dalam terma perjawatan ini pun sebenarnya diuar-uarkan sebagai satu angka yang macam penentu kepada duduk diri engkau di dalam dunia kewartawanan ini — menurut seorang senior reporter yang pernah menyatakan kenyataan sedemikian kepada aku.

Dan kembalinya angka tiga itu kepada ku dalam perjawatan kali ini, semestinya sesuatu yang ada perubahan dan bezanya kalau hendak dibandingkan dengan kali pertama aku mulai sertai daerah ini semula.

In short, selepas tiga tahun ini jugalah … aku boleh rumuskan (sedikit) yang dengan kenaikan pangkat baru-baru ini, I feel I am a little bit more secured and guaranteed of my current position. Flexible and still getting used of myself to the international affairs every single day I am here attached to the desk, overall I could say and sum up that I’m still in the learning process to be better each day.

Ibaratnya … sudah terbentang peluang dan kepercayaan di ‘daerah’ ini that I think if I am doing better and good each day, on each assigments given … insyaAllah and with His bless, I can earn more money and experiences within this space.

Jenis aku bukanlah berharap sesuatu yang super mega menanti di hadapan. Cukup sekadar dapat menggembirakan hati anak-anak, suami dan keluarga, aku sudah lebih dari bersyukur untuk memajukan diri, anytime anywhere. Dan perlulah dengan adanya kesihatan dan sedikit duit bersama.

Jangan ditanya, “Tidak mahu ke jelajah dunia?,” atau “Tidak teringin ke merasa guna kereta mewah?” atau segala seangkatan yang melibatkan darjat dan pangkat di petala entah ke berapa tingginya.

AKU juga marhaen. Angan tetap dipasang, kalau-kalau ada rezeki yang boleh dicari dan datang kepada kami sekeluarga. Tetapi … biarlah atas usaha kaki sendiri dan dengan adanya keizinan dariNya … insyallah angan-angan si marhaen macam aku inilah yang kadang-kadang nanti buat orang lain cemburu tidak memasal, ye dok?

And berbalik kepada angka tiga di atas, tidaklah pula memasang cita-cita mahu menimang anak ketiga lagi walaupun si Nawal sudah jangkau umur 8 bulan bulan ini. Allahuakbar those kids yang aku punya sekarang ini, entah dari mana datangnya  .. terlalu comel dan berharga untuk aku melupakan atau meluangkan masa bersama-sama kalau-kalau ada lagi adik ketiga mereka muncul kelak.

Makanya, this is not a good time and not a good idea at all. For the time being. Ahaks.

Speaking on the word ‘three’, our MrMamaFood also has entered its 3 month-operation this August. Alhamdulilah. Air tangan suami memang ada golongan penggemarnya sendiri. Am blessed and honoured to be given him, by my side. Semoga terus sukses, dan semoga terus menjana pendapatan yang lebih lagi untuk keluarga.

Semoga angka ‘tiga’ dalam hidup anda juga membawa tuah. Hargai kelebihan dan rezeki yang anda punya, dan jangan sekali-kali membandingkan diri dengan orang lain. You can never feel satisfied and grateful, then. Thus, let’s live our life to the fullest even more better from now on, insyaAllah.

All the best!

Wanita Ini…

Pagi ini pagi hari minggu. Alhamdulilah, dipanjangkan umur saya sehari lagi. Awal bangun, walaupun hari Ahad. Yeay!Mari kita lihat apa yang boleh diceritakan.

Ya, sejak akhir-akhir ini saya gemar ber’tweet’. Jumpa ramai kawan baru dan twitter artis sedia ada. Kawan twitter, Dieyla juga kaki twitter. Asyik bila sudah mula ber’tweet’. Yang maha penting, boleh click and share so many latest information just right on time!Wee!Teknologi hari ini itu memang tanpa sempadan.

Antara rakan twitter saya adalah wanita ini.

Siapa tidak kenal wanita ini. Saya gelar dia Financial Advisor yang sangat meletup. Huhu…Ilmu kewangan yang dia punya bagai jarak sehingga langit petala ketujuh itu.

Wah3, apa deskripsi kamu itu Abby? Suka memperbesar-besarkan benda yang tersedia besar eh? Notty sungguh.

Tetapi, jujurnya memang Suze Orman kaya ilmu. Dia dianugerahkan bakat dan akal sedemikian tetapi tidak pula kedekut untuk berkongsi. She is also an author. This is the most interesting part.

Mana saya kenal wanita ini? Sudah tentu di Oprah Winfrey Show, gedung ilmu kita.

Wah3, tagline melampau. Hahahaha…Lagak seperti TOWS tu the best la. Tetapi memang best pun. * Maaf saya sudah dipengaruhi oleh lelaki bergelar Encik Suami. Sejak akhir-akhir ini, saya berlebihan bercerita mengenai Oprah. Saya sehingga subcribe Oprah newsletter dan sudah memasang angan-angan ‘Bestnya kalau dapat jadi sebahagian daripada penonton di dalam studionya itu’!!!!! Kalian cubalah tengok sekali. Hoho…

1 lg perkara mengenai wanita ini yang memang tidak lekang berbicara pasal kewangan, duit, ekonomi semasa, duit belanja anak-anak bersekolah dan kolej, yuran, cukai dan banyak lagi, sebenarnya boleh buat Abby naik bulu roma tatkala terpaku dan khusyuk dengar penjelasan dia.

Pendek kata, dia ni alert akan segala risiko dan kesan akibat ketidaktentuan ekonomi hari ini. *Wah, ayat waktu bekerja pun sudah dipakai di blog kah, Abby? Dashyat!.

Perkara-perkara mengenai risiko, kehilangan duit simpanan di pasaran saham dan penggunaan kad kredit yang berlebihan sudah tentu MENGGERUNKAN. Memang satu kesedaran automatik akan timbullah kalau kita dengar kata wanita ini. Sebagai seorang isteri, eksekutif dan yang paling penting PENASIHAT KEWANGAN terhadap keluarga baru saya iaitu Encik Suami, panduan dari wanita ini memang saya damba. Memang saya butuh la untuk dijadikan satu peringatan.

I am telling you about this woman for free, girls and women!Sebab saya suka, saya kongsi. Sebab ianya baik, saya kongsi. Cukup mudah kan?

Semalam separuh hari saya di Kinokuniya KLCC. Mencari wanita ini.

Dia baru sahaja launching buku baru, Women & Money. Ohh harus grab. Tetapi nampak gaya belum lagi ada di pasaran Malaysia. Maka saya grab dahulu 2009 Action Plan. Buku nipis tetapi sarat dengan banyak ilmu. Walaupun sudah 2009, saya pasti 2010 adalah satu tahun yang lebih getir lagi. Tunggu, kalau-kalau wanita ini ada 2010 Action Plan nya pula nanti.

Wee!Pagi minggu yang penuh kesedaran dan rasa ingin tahu. Baru lepas baca excerpt pasal buku itu. Wah, banyak betul ada kena mengenanya dengan kehidupan saya. Cepatlah!Mahu beli!Mahu baca!

Kerja tetapi…

Tajuk tidak boleh blah. Apa entah yang menarik entah sampai 1 hari, 2 post?

Ekau tidak punya kerja ya Abby? Lagi mengetuk di blog, kinapa? Wah, ni kena report sama boss ni. Huhu..

Yup, esok la. Kerja tetap kerja. Kerja tetapi…

Kerja yang Jalan-Jalan.

Jalan-jalan ke mana?

Aish, banyak tanya lah ekau ini. Teruja benor gamaknya.

Hehe..Esok berjalan-jalan ke tempat yang sudah sekian lama ditinggalkan. Wangsa Maju. Tempat jauh lagi kan dikenang, begitulah.

Motif ke sana?

SHOPPING!

Untuk siapa?

ORANG LAIN.

Haha Fullstop ya di situ kawan-kawan. Bukan tanda seruan seperti mana di atas. Hilangkah keterujaan Abby? Tidak. Walaupun shopping untuk orang lain, tetapi inilah yang dinamakan menyediakan sumbangan Hari Raya untuk mereka yang memerlukan.

Antara projek yang Abby kena handle di tempat kerja baharu ini, adalah program amal a.k.a CSR (Corporate Social Responsibility) Syarikat. Masyuk kan? Sewonok yang pasti.

Sungguhpun ini pertama kali, harap-harap Abby membeli dan mendapatkan HANYA yang terbaik untuk golongan OKU tersebut. Walaupun cuak, takut-takut tidak menepati selera mereka, tetapi MENCUBA itu tidak ada salahnya. Dengan harapan, Hari Raya nanti semua orang pun gembira 🙂

Di mana kompleks membeli-belahnya, kamu berteka-tekuk la sendiri. Hamba, ikut sahaja kata BOSS. List semua sudah sedia, wang juga, tinggal serbu.

Niat di hati, mahu bekerja dan membantu. Peluang sebegini, lebih-lebih lagi di bulan Ramadhan sudah tentu menjadi suatu ‘bonus’ buat diri. Rasa teruja itu lebih untuk membantu sedaya yang mampu. InsyaAllah.

Cuma harapnya, jangan sampai kalian nampak Abby jadi begini :

shoppinggirl

Kalau begini, bermakna Abby SHOPPING untuk diri sendiri. Hehehehe….

*Geleng-geleng kepala…..

Dalam duk bekerja tadi, terdengar lagu yang sering benar gadis comel ini menyanyikannya. Memang betul-betul mengingatkan Abby pada gadis ini.

She’s lucky to be Charice Pempengco, but I’m lucky as well to be myself 😉

Setiap kali Abby melihat/mendengar dia yang menyanyikan lagu ini, cepat sahaja air mata mengalir. Sayup. Lagi-lagi Charice memang menyanyi dengan adanya ‘soul’ dalam lagunya.

Selamat Berbuka Semua~

Baik hati…

Ironi sungguh tajuk post ini dengan yg sebelumnya? Huhu..itulah Hukum Karma katanya. Eh ataupun lumrah hidup ini mmg ada pasangannya. baik-jahat, cantik-buruk, sopan-kasar, jengkel-baik hati….Eh betul juga?!

Rezeki Allah agaknya. Mungkin kepada kami yg bakal berkahwin mahupun atas kebaikan-kebaikan pada mama abah Abby dah taburkan sebelum2 ini. Mereka lebih layak untuk memperoleh pujian ini, walaupun rezeki nya mungkin untuk kami, anak dan bakal menantu.

Terima kasih Abah Mama, We LOVE You Both~!

Masih ingat lagi cerita mr kau? Ha, mungkin jodoh kami nak ber’tuan’kan mr kau takde~

Alhamdulilah, selamat!Dari duk makan hati ulam jantung kemudian hari……..

Kali ini, jodoh kami ada pula dengan mr kau yg baik hati..(Ingat ada perbezaan antara mr kau dan mr kau yg baik hati….Jangan disamakan? Saje mahu aku uji kamu untuk teliti baca ayat Abby yg semakin ‘bagus’ BMnye) hahaha

Mr kau yg baik hati berbangsa Cina, mahu disewakan rumahnya kepada kami. Tidak jauh pun rumahnya dari mr kau, selang 4-5 buah rumah.

Rumah teres 2 tingkat, corner lot akhrinya jadi pilihan kami walaupun perbezaan harga sewa rumah mr kau hanya rm50 SAHAJA.

Jauh lebih baik tawaran si mr kau yg baik hati berikan kepada kami.

Nak tahu apa lagi tawarannya? Kelengkapan rumah yg asas kati-tilam-meja solek 1 set, stove dapur, peti ais, air-cond, TV, VCD Player, penyidai baju etc etc Banyak, Abby jadi tak teringat semua…

Perabot rumah yg nilainya cecah 13k, tetapi dijual kepada kami dalam 3k sahaja~~~~~~~~~ Lumayan kan?

Rezeki, rezeki, rezeki…………..Terima kasih mr kau yg baik hati~!

Sekarang, urusan deposit semua sudah selesai tinggal waktu dan ketikanya sahaja utk mr fiancee mengemas dan tinggal di rumah itu. Minggu depan minggunya untuk mengemas2 pun. Hikhik..comel sgt aturan dalam rumah tu. Nice one!

Masih ingat lagi gambar ini, yg Abby tepek di sini?

Ya, gambar ini. Ini pemandangan yg dapat dilihat dari dalam umah Abby. Rumah yg bakal mr fiancee duduk….tuuuuh, nuuuuuunn depan tu je ha~ haha…mcm gitulah ghupenya. Ala country resort, tp rumahnya paling hujung sekali ( tiada dalam gambar la kira). Hikhik…Ini bermakna bakal menantu dan mertua duduk dalam 1 kejiranan la bermula Jun nnti.

Hehe..suspen saja~Citer pasal mr kau dan si mr kau yg baik hati, mcm jauuuuh sajork (pinjam ayat kak edrina). Ghupenyer depan mata je..haha

Begitulah. Seronok mertua mr fiancee pun…haha. Teruja lebih mama Abby, sama teruja dengan mr fiancee. Mana taknya tgk perabot macam2, jadi berebut kami nk yg mana 1 hehe..seronotnyer~

Ok, settle cerita rumah. Apapun, tggu ketukan jari mengenai aktiviti gotong royog kemas umah minggu depan k?

Dalam sibuk uruskan hal rumah, perkahwinan dan banyak lagi, Khamis lepas kami terasa nk berjalan2 pula. Mr fiancee lain tempat takde nk pegi, wajib harus ke IKEA. Abby…? Layankan saja. Teruja dia lebih lagi2 nk masuk rumah baru. Abby pula sedang2 aja, al-maklum tak boleh nk buat apa2 selagi belum sampai 24 Oktober.

Kalau tidak, saya dulu yg kemas itu ini!lagi2 hias, kemas cantek2 ruang saya nk belajar and ber’tenet’. Confirm cantek, sampai awok jeles ;-P

Kalau dh nama jalan2 ke IKEA, haruslah juga layan wayang. Haha..dah penat jalan2, mesti nk duduk lama kan? So tempat best utk duduk lama, ber’air-cond’ segala…dalam wayang Cathay yg best lagi selesa itulah 😉

Kali ini, kami layan cerita ini.

Best!Kelakar!Yang seronoknya, kami masih lagi ingat setiap karakter yg ada dalam Night at the Museum 1. Bezanya kali ini banyak karakter2 baru diperkenalkan disebabkan patung2 part 1 semuanya dipindahkan ke muzium baru.

Kalau dah Ben Stiller yg berlakon, sure lah best kawan2!

Lakonan Amy Adams dalam citer ni pun cumil~!Dah la dianya mmg cumil, bawa watak sebagai Amelia Earhart, pamnadu kapal terbang wanita pertama yg mengelilingi Antartik (ini sejarah…Abby sendiri kurang pasti).  Merangkap assistant kepada Ben Stiller dalam citer ni, selesaikan kemelut patung2 wax yg ada dan peperangan yg terjadi so called Battle of the Smithsonian.

Pengakhirannya best! Idea untuk muzium tersebut dibuka kepada orang ramai pada waktu malam adalah sangat brilliant~ Abby suka!Cun!Kalaulah Malaysia juga punya ‘muzim malam’……..

Hooray~!

Hai, tiada apa yg lebih menggembirakan bagi seseorang pelajar melainkan tamatnya musim peperiksaan semester!!!

Nikmat sungguh perasaan ini!Hilang stress!Lega!Happy!Tak sabar untuk rehat2

Haha..Apakah deskripsi yg kamu gunakan ini Abby? 😉

Selesai paper terkakhir untuk semester Januari ni, semalam sebelah petangnya fitting baju untuk dipakai waktu persandingan nnti!Auww….hehe. Excited habis!

Wedding planner bawa Abby ke Pandan Indah, berjumpa taylor @ designer. Actually, Abby agak demand pada wedding planner lagi2 bab pemilihan material kain baju dan warna. Paling bestnya, Abby nak exactly the same apa yg Abby search dlm Internet & few ideas from magazines sebagai rekaan baju kahwin tu nnti.

ngeh3..color yg Abby nak bukan main susah la hai nk carinya. Tapi takpe, wedding planner a.k.a Kak Ara berjaya juga dapatkannya!

Finally, ive met with James Mok (sedara mara Audi Mok ke?eerr…). Chinese guy. Banyak juga sample manequin baju2 kahwin yg ada di rumahnya. Well, bila ckp soal Cina dlm bab2 menjahit ni, Abby percaya sikit. Teliti, lagi2 kalau material baju kahwin yg mahal tu mmg ptt bagi pada mereka yg biasa menjahit. Though mahal sikit takpe, janji puas hati! Best sgt3 bila dia ckp (after Abby tunjuk my scrap book/papers penuh dgn printed & tampal2 nye mag cutting) :

Dont worry punye..I’ll make it exactly the same like you want.

Setelah selesai sesi mengukur and diskusi bagai, after 1 hour settle. Kemudian, terus menuju ke pejabat. Sepatutnya OFF day, tetapi bila memikirkan tiada hala tuju yg khusus (utk meraikan ‘kebebasan’ selepas exam) Abby masuklah ofis. Kurang-kurang dpt liburan dengan Internet, surfing and menerawang ‘lihat’ dunia’. Ok jugak kan?

Nak di’tepek’ gmbr persalinan sanding tu rasanya terlalu awal, tunggu siap la k

Itupun kalau Abby nak tepek, kalau idak tunggu sahaja hari persandingannya ya? 😉

cheap-designer-wedding-gowns-5

Eh tetiba ada gmbr gown!Auww. Ini kah? Ini gmbr google saja deh. hehe

Sekarang ini, Abby blogging dari ofis. Hari minggu di pejabat. No comment.

I just can smile and smile, hoping for better weekends maybe 😉

Yeah, bercakap mengenai hujung mggu..1-3 Mei I’ll be in Penang. yahoo~!!