Weekend Bertiga …

 

IMG_5690

My children.

 

Sejak beberapa bulan yang lalu (almost 5 months now), hidup kami berempat beranak memang sudah menjadi tiga, at most days and weeks.

Minggu silih berganti memang penat bukan kepalang yang aku rasa. Yet, aku tetap rasa I don’t do my very best to the two apples of my eyes. Tetaplah rasa tidak sesempurna kejadian aku ini sebagai Ibu kepada mereka berdua, dalam segala segi dek kerana HANYA dapat meluangkan masa bertiga bila hujung minggu menjelma.

Dan bila hanya hujung minggu itu sahajalah waktunya untuk aku berehat, memang silap besar untuk diri ini memasang angan-angan tinggi dapat menikmati hari cuti semahunya.

Itulah aku, sekarang.

Still, I went through it and will continuously facing those days with open, big heart like normal.

Biasalah, dugaan manusia itu kan ada bahagiannya masing-masing. It happens to me too!

IMG_5800

I’m in love with this neighbourhood!

Cuma mulai beberapa minggu kebelakangan ini, rutin kami jadi berjadual pula, which is more preferable sebab lagi mudah aku mengatur hidup.

Sabtu pagi, adalah paginya kami, aku II dan NN berada separuh hari di Bandar Seri Damansara. Tempat di mana KinderKaizen berada. I’ve signed up for II to attend that weekly Phonics learning session with the centre and therefore our Saturday mornings at this particular area are no longer absurd for the three of us.

Makanya, selalunya juga cuti rehat sebenar-benar-rehat-tidak-keluar-rumah-langsung hanyalah pada Ahad sahaja. Get me?

Hahahaha marah acah-acah saja. Dan bila mana Sabtu yang punya kelas ini, end up masa 2 jam lebih adalah antara aku dan Nawal berdua sahaja. Lokasi; berbeza-beza ikut mood dan keberadaan anak daraku. Selalunya end up seperti di situasi gambar bawah sahaja;

IMG_5803

Santapan pagi berdua beranak hanya di dalam kereta sahaja. Demi kerana keselamatan, selalunya. Berkorban sedikitlah kesenangan itu demi kerana aspek ini.

Bila mana akan berhabisan masa begini dengan salah seorang anak, adakala perasaan ‘insecure’itu memang ada. Nowadays, we can never know what awaits us. Tawakal sahajalah selalu aku bersama anak-anak dalam apa jua dan di mana sahaja kami berada.

Selalunya juga, santapan anak-anak aku sentiasa sediakan siap-siap dari rumah. Asalkan ianya roti, cereals, pisang (or any other easy snacks or fruits), yogurt and many other yang sesuai, memang akan jadi bekalan aku dan NN sementara menantikan si II habis kelas.

Alhamdulilah, both chidlren are cooperating well so far and I don’t argue and complaint much.

Cuma terkadang, bila penat itu menguasai .. Well, aku juga Ibu biasa. Sedaya upaya, cuba juga kumpul segenap kekuatan dan kawal diri, dan mencari-cari juga some ‘me-time’ supaya tidak terlalu sangat rasa stress dan penat itu.

Dan macam biasa, at most of the times, memang drama-drama Korea sahajalah teman sejati hehehehehehehe. Merasa terhibur dan happy sendiri, lalu membuat review sebagai terapi.

IMG_5806IMG_5843IMG_5836NBVU2204

Dan dalam pada keadaan ini, jauh di sudut hari .. I have always prayed that everything will go smooth and easy for the three of us.

Sedikit sebanyak keringat dan tangan yang dihulurkan oleh teman rapat adalah terpaling aku hargai waktu ini. Sungguhpun, memang selalunya berat hati ini untuk hubungi atau come up with a suggestion to hangout with them, together with my kids .. tetapi Alhamdulilah, for some times and days, mereka inilah banyak membantu dan menceriakan kedua-dua anak-anakku.

Thank you girls!

Speaking of both child I have here, II has made a tremendous milestone in reading. He’s coping well with the classes which you-know-it’s-not-an-easy-Saturday-morning-for-me. NN juga sudah boleh berjalan which I was worried to tears juga sebelum ini (the imbalance hormones I have is like ….).

That’s all, up to April 2016.

More prosperous months to come, insyaAllah.

Advertisements

Prof Dr Muhaya Dot Com…

Assalamualaikum wbt…

Baca dengan selembut bak yang berkata-kata itu seperti Prof Dr Muhaya, boleh?

Kalau kakak, sungguhlah ku tidak mampu berbuat demikian. Terasa bukan diri sendiri bila menyatakan ayat dengan nada yang sebegitu.

Well, ini adalah cerita throwback. Cerita tahun lepas, tetapi tidaklah berapa basi dan sendu. Sebab malar segarnya boleh kekal sampai bertahun lamanya sebab ……… kakak dapat peluang muncul TV dan diwawancara oleh figura yang punya nama, Prof Dr Muhaya ini! Teruja!

Bagaimana boleh terjebak? Oh tidak perlu diceritakan panjang lebar tentang itu. Cukup sekadar anda tahu bahawa saya diberikan peluang kesempatan itu atas niat kerana mahu membantu teman seangkatan dan tiada niat mahu-mencapub-atau-cari-publisiti-murahan. Tolong-menolong itu bukankah amalan mulia?.

Lagipun berbekalkan sedikit pengalaman menjadi Ibu kepada dua anak yang masih kecil inilah, saya dapat muncul di kaca TV dan berkongsi pengalaman mengenainya di hadapan umum.

It was a pleasant meeting and session for about 5-6 hours at PICC on that particular day. Without having husband around with us, instead I required the help of my beloved parents to accompany me and children for the TV recording.

Menyarung DwiTone Jubah dress by BellaAmmara with simple touch up and a newly-bought shirt and pants for dearest son, muncullah kami di kaca TV seperti yang diminta.

Sudah lama tidak merasai sendiri pengalaman berada dalam studio dan ada dalam situasi MCP-mode is on. Jadi terkelu sekejap, dan hilang terus becok mulut si reporter kalau bercerita atau bergosip. Bahahahaha.

Hendak dijadikan cerita, topik wawancara adalah berkisar ‘Bahaya Demam Panas’. Honestly speaking, my experiences handling such threat in the family especially that attacks my kids could be less harmful than those parents out there, therefore I could say that my sharing in the tv recording might not that helpful if some may find it.

Sebabnya, ya lah, kakak jenis yang mungkin berhadapan dengan kes kecil dan tidak seperti pengalaman ibu bapa lain yang lebih hebat dugaan yang mereka rasa. Justeru, rasa rendah diri itu tetaplah ada.

Tetapi tetap juga membuat perkongsian seperti diminta. Alhamdulilah, segalanya berjalan baik.

Suatu pengalaman baru yang lain adalah bila dapat bertentang mata dan mendengar sendiri butir-butir perkataan daripada Prof Dr Muhaya berkenaan kondisi dan perilaku II.

Ketika recording dibuat, Prof dapat detect the abnormality of II’s eyes.

Perkara yang sebenarnya saya jarang-jarang bercerita, tetapi pada sesiapa yang mengenali rapat dia, memang boleh detect sedikit kekurangan yang ada pada matanya.

I am not sure either on what’s the medical term for his eyes’ condition, cuma setakat hari ini .. salah satu cara yang berkesan merawatnya adalah dengan melakukan ‘patching’ = tutup/cover sebelah mata ala pirate. Ever since we did that, Alhamdulilah .. ada progress yang lebih baik tentang pergerakan matanya.

Apa yang Prof cuba sampaikan ketika sesi temubual itu adalah sebenarnya the motion of his eyes, is somehow reflects the connections that contained in his brain .. which is actually good and tells us what kind of brain he has.

Bila diberitahu begitu, I am not sure how I felt either. Bersyukur, ya … berserah juga pun ya. At least, Tuhan dan keluarga rapat sahaja yang tahu how struggle I am dealing with whatever issues my kids have … dan yes, terima kasih Prof kerana suatu kelegaan dalam ayat-ayat yang anda butirkan pada hari tiu.

Terima kasih banyak, Prof.

Semoga ketemu lagi kita.

KinderKaizen, At Its Best …

KinderKaizen, suatu jenama I defined this.

Will soon becoming great and greater one fine day, insyaAllah. Sentiasa ada dalam doa kudusku kerana kelangsungan kewujudannya sangat baik untuk generasi dan generasi mendatang.

Serius.

Kenapa saya menyatakan sedemikian? Panjang kisahnya. Meh saya cerita kenapa dan bagaimana saya mengenali dan menjumpai KinderKaizen, sebuah centre yang memperkenal & menerap konsep ‘play-based’ learning dalam segenap pembelajaran kanak-kanak di antara usia 4 hingga 8 tahun.

Well, as a start let me tell you on how ambitious and passionate I am in searching best centres for dearest son II to enrol. On certain reasons, I’ve eventually developed the interest on early childhood education, coincidently … Subhanallah.

To my surprise, this world is inevitably massive and too interesting for me to venture in.

Bermula dari usia 4 tahun, di awal 2013 yang mana saya dan suami secara dedicatedly telah menghantar II hampir setiap minggu untuk sesi terapi percakapan (speech therapy) dengan one of the coolest speech therapy I’ve ever met, Cik Aini Rozita .. Saya kemudiannya telah terus-terusan mencari centres that can offer good environment that match II’s condition.

Condition meaning dalam keadaan dia yang berkapisiti seseorang yang ADD-suspected.

Ya, istilahnya suspected dan bukanlah properly-diagnosed.

Pada saya, yang pada ketika itu sebenarnya mati punca on where and how to begin (ini mengambil kira sekali aspek kewangan yang semacam ya-ampun-mahal-betul-kosnya-for-such-therapy-yang-bersesuaian), aku jadi serba tak keruan memikirkan apakah alternatif dan situasi yang kondusif sebenarnya untuk kanak-kanak semacam II hendak memulakan momen-momen belajar itu.

In his case, II has really short attention span. Walau ajak dan diajar duduk waima 5 minit sekalipun, his attention is not there. Boleh bayangkan tidak betapa sebenarnya susah untuk saya memikirkan terlalu jauh terutama tentang bagaimana pula II bila sudah bersekolah rendah nanti.

Dalam pencarian centres tadi itulah, saya terjumpa KinderKaizen. Happened to know them through random search sebab saya waktu itu dia kala state yang macam willingly to cuba apa sahaja method waima tempatnya mungkin jauh dan ‘fee’nya mungkin sedikit mahal daripada biasa.

Melihat kepada flexibility masa dan keberadaan pocket juga di waktu itu, I send II over and let him to try during this one school holiday somewhere last year. Aktiviti untuk 2 minggu, saya hantar II untuk cuba dan sesuaikan diri.

To my surprise, he’s deeply in love with that place like till-death-do-us-apart punya feeling dibuatnya. Susah untuk lekang dari mulut dia dari berhenti bercerita pasal KinderKaizen, right from the people and kids there sehinggalah kepada aktiviti yang dibuat (itupun sebenarnya aku kena twist soalan sikit in order for him to tell me precisely apa yang dibuatnya di centre 1 hari — berdasarkan update di Whatsapp group KK waktu itu … cause I’ve told you right yang untuk dengar jawapan markah penuh dari II untuk satu-satu soalan itu adalah sedikit mustahil sebenarnya ..?)

Hasil pemerhatian saya yang menjadikan tingginya kemungkinan kenapa II teramatlah suka tempat ini adalah seperti berikut:

  1. As the one who’s always in ‘play mode’ and always mobile-dan-hanya-akan-diam-bila-mana-waktu-tidur-jam-10pm-dan-bangun-esoknya-jam-7am (he’s typically this type punya budak) in his everyday routine and due to his state yang hyperactive naturally, this type of learning really caught his attention to be more focus and stay still longer. He’s a well-listener although he’s pretty reserved to himself kadang-kadang, but KinderKaizen really turned him to stay out of his zone yang hingar-bingar dan sedikit macam menimbulkan kekeliruan juga kalau sesiapa yang tidak mengenali II. He’s somehow turning to be someone with more structured, proper words too in which I could say, he’s a little bit mature than usual. Seriously.
  2. Sebab dia juga kaki buat sepah di rumah tahap dewa Malayalamala dan bila di KinderKaizen yang memang allow such mess to happen at the centre, I think he’s extremely happy doing that even more and in addition, he’s LEARNING something by doing it. Kalau di rumah, I guess arahan yang sekejap-sekejap suruh kemas semula, buatkan dia cepat sangat rasa give up yang saya sendiri susah nak mengerti.
  3. II is actually an easy boy. Senang mahu berbuat kawan dengan dia. Tapi I could sense that he’s not that favourited among his kindergarten’s friends. On what reasons pun I tak pasti, but I do sense this. But to my surprise, bila dia bercampur gaul dengan KinderKaizeners lain, he can easily gel in and mix himself into the circle of friends yang semacam menerima II seadanya. This kinda culture somehow reflects on how well these KinderKaizeners are raised by their families. Kanak-kanak mereka seolah-olah tinggi budi bahasa dan celik juga nilai kemanusiaannya. Bukan nak kata, but this is also sort of contradict to normal kids in normal kindy that I’ve been to. Mungkin aspek ini adalah kebetulan but ternyata ianya sangatlah membuka mata & minda saya sebagai Ibunya.

I’m loving this specific section in the centre to bits. How I wish I have more spacious space like this in my house.

Baik. Beberapa points penting sahaja sudah mencukupi rasanya. Nak tahu lebih, boleh datang bertentang mata dengan Pn Abby di office dan dengar sendiri testimonialnya secara live. OKEK?

Because I know and somehow discovered that this type of play-based learning really works and affects my dearest son in so many aspects in life, buat saya rasa macam this is definitely one good alternative (or potentially could be mainstream too) for parents and children who ultimately loves this approach in order for the kids to learn, and for the adults to open their mind and heart even more.

 

Bukan apa, dalam memperjudikan sesuatu pembaharuan dan pendekatan yang jarang-jarang ada dalam masyarakat Malaysia ini (this play-based learning, I mean) ada kalanya memang perlukan kekuatan fizikal dan mental juga untuk ibu bapa tempuh.

What more, to the KinderKaizen’s Founder and their true supporters. Because judgemental dan persepsi skeptikal manusia zaman dunia ketiga yang masih tinggi lagi di kalangan rakyat kita inilah kadang-kadang memungkinkan potensi anak-anak syurga ini selalunya disekat dan tidak dioptimumkan sebaik, SEMAKSIMA mungkin.

What more if the kids ONLY or MIGHT ONLY have other intelligences which normal society with slapstic minds (cause I am easily annoyed with this type of thinking) believe atau yang suka meletakkan bahawa ‘kanak-kanak mesti dah boleh baca by this age bla bla’, ‘kenapa berlu bermain? Apa mereka dapat dengan hanya bermain?’ dan banyaklah lagi statement yang tidak sensitif langsung nieh.

Makanya, stay strong mommies & daddies! We know what’s best for our children. So kalau anda tahu kelebihan atau mahu lebih banyak lagi kelebihan-kelebihan anak-anak anda, give yourself a try and send your loved ones to KinderKaizen.

The space that I like best (ye, ulangan cause I love it too much). Just look at those kids who knows how to bring themselves in, among them.

I am just revealing and sharing what’s best and works for my children that I feel could benefit you, the other parents as well.

Tiada salah mencuba dan tiada salah juga untuk kita membuka minda dan menerima sesuatu yang baharu, apatah lagi perkara baik yang mungkin boleh dikongsikan demi manfaat bersama.

In a conclusion, sungguhpun di usia 6 tahun II saya yang belum pun cecah 50% peratusan keupayaan membaca terutamanya Bahasa Melayu (sekurang-kurangnya Inggeris, II ada jugalah menunjukkan minat mahu mencuba), he knows almost everything like a normal kid at his age should know by listening and persistently observe what’s in his surroundings.

With the quality of emotional equations that he has (based on my instincts,  and people’s observation who are closes to him dearly), I think I will just need to patiently wait as well as strongly supports him in whatever circumstances occurred.

The least that I can do now is to send him over to KinderKaizen until he’s 8 and insyallah, I hope that he will eventually be a young boy who’s ready for any challenges awaits him in the future.

You can always go to this link and find more details about KinderKaizen; http://www.kinderkaizen.com/

Trust me, always remember this, that comes from my mind;

“Kids shouldn’t be pressurised to study at a very young age. Instead of forcing them to study, they should be encouraged to excel in areas that they thrive in”.

KinderKaizen Logo

Nawal Najah is 2 …

Yes, she is TWO.

Not biological year of course. Tet.

Hahahaha kalau tidak memang hambalah orang paling terasa bebenor proses penuaan giat aktif dan rancak berlaku dalam proses tumbesaran badan sendiri, si Ibu saban hari. Gitu.

Bukan sahaja Ibu in denial terhadap umur biologi anak yang sebenarnya belum pun masuk umur setahun sebulan, tetapi in high denial juga terhadap umur sendiri yang tahun ini sudah masuk kategori 3-series.

Well, of course angka adalah just numbers. Perkembangan atau potensi diri tidaklah sebenarnya reflected by age factor lebih-lebih lagi dalam kes Nawal Najah ku yang sebenarnya ada sedikit concern yang perlu aku ambil kira di sini.

Benda bukan baru, tetapi tidak juga basi andaikata apa yang dikongsikan di sini boleh menjadi manfaat ramai pembaca.

Anak dara saya ini perkembangannya sangatlah berbeza dengan si Abang yang pada saya, perkara ini is expected. Dan buat kadang-kadang rasa teruja juga hendak menambah bilangan anak demi kerana suka hendak menganalisa carta perkembangan mereka. Tetapi tidaklah seserius mana ya, sekadar teruja tetapi of course, tentunya saya belum sepenuhnya bersedia ke arah itu ✌🏻️

Back to my baby girl.

Yes, she has turned 1 on last December, which had reminisced me so much during the labour moment. It was not an easy one but after all, I managed to raise her well up to this point, today.

Anak perempuan sulung saya yang dilahirkan secara Caesarean (sekali lagi) adalah satu lagi anugerah terindah dalam hidup, bila mana saya boleh declare diri sebagai antara makhluk Tuhan di atas muka bumi ini yang dikurniakan ‘sepasang anak’.

Made it until 38 weeks (not like with Imran Imtiyaz, at around 36weeks+), I am lucky to be a second time mother to 4.5kg infant at that time. Ya Allah, syukur tiada terhingga bila dalam bilik pembedahan yang serupa (dan dalam pada lower abdomen saya dirobek, dijahit dan ‘disempurnakan’ semula kejadiannya), saya diberikan kesempatan untuk pegang anak sendiri, dirapatkan pada dada dan terus diberikan peluang ‘latching’ bagi menggalakkan rangsangan penyusuan which this was A TOTAL PRICELESS MOMENT I’ve ever had in my life. Not even when I had first held Imran Imtiyaz last 6 years ago.

Ya Allah, syukur tiada terhingga bila dalam bilik pembedahan yang sama (dan dalam pada lower abdomen saya dirobek, dijahit dan ‘disempurnakan’ semula kejadiannya), saya diberikan kesempatan untuk pegang anak sendiri, dirapatkan pada dada dan terus diberikan peluang ‘latching’ bagi menggalakkan rangsangan penyusuan.

That was A TOTAL PRICELESS MOMENT I’ve ever had in my life! Not even when I had first held Imran Imtiyaz last 6 years ago.

Terasa hilang, perit melalui proses Caesarean sekali lagi itu tiada tandingannya perit kalau hendak dibandingkan perasaan diberikan peluang sedemikian rupa.

Walaupun ada sekejapan waktu (ketika masih di dalam bilik pembedahan), bacaan tekanan darah saya rendah secara tiba-tiba, sedikit hingar dan panik juga saya  dibuatnya bila ada doktor menyatakan, “She looks so pale. Continue monitoring her blood readings before dischargal ..”.

Tidak terjangkau di fikiran sampai saya perlu ditambah darah, kalau betul darah banyak hilang ketika Caesarean kali ini. Thus, tawakal dalam hati itu menggunung tinggi biar apapun, aku keluar dari bilik pembedahan ini tanpa sebarang komplikasi lain.


Alhamdulilah, dalam setahun yang lalu, bonding antara Nawal Najah (NN, I think I will want to use the abbreviation bagi memudahkan penulisan di kemudian hari) dan abangnya, Imran Imtiyaz (II) juga sangat baik, although surely they were hiccups like hey-this-is-my-thing-you-go-and-get-something-else scenarios which way TOO common.

Si II semakin boleh menerima ada ‘kawan’ baru tempat dia boleh berkongsi permainan dan kasih sayang. Sebagai Ibu dan Abah kepada kedua-duanya, kami sendiri kena betul-betul peka dalam hendak memastikan kedua-duanya pun diberi sama rata tidak kira dari segi kebendaan, perhatian mahupun curahan kasih sayang.

Sebab si II bukan boleh. As the most sensitive person in the house, segala gerak geri dia perhati. Tanpa menyuarakan pun sebenarnya dia itu sedang berasa cemburu, aku jadi lebih ‘tinggi’ darjah kepekaan untuk cepat-cepat overcome the jealousy.


Si molat gebam gebus NN ini, walau bagaimanapun baru mencapai berat +-9kg sahaja. Carta pertumbuhan anak perempuan ini ternyata berbeza sedikit dengan lelaki, thus, berbekalkan pengalaman memantau tumbesaran si II, of course I am putting extra efforts and equipped myself with massive information and knowledge IF there’s possibly happen to our baby girl here.

But to date, she’s one perfectly-fine little girl that always lullaby to her dearest parents, brother, Atuk Bah & Mama. Alhamdulilah.

Please continue blossoming our years together, NN. We love you too much!