Rezeki, Harapan…

Barangkali ini yang dinamakan rezeki. Walaupun hanya sekadar panggilan untuk ‘menyenangkan’ gundah gulana hati Abby selama ini, sekurang-kurangnya panggilan tersebut memang memberi ‘warna’ sedikit pada hari-hari yg dilalui Abby.

Besar harapan Abby untuk berjaya ‘menempuh’nya. Moga tiada ‘halangan’ dan ‘rintangan’ besar utk Abby. Semoga segala-galanya dipermudahkan.

Buat masa ini, mood untuk ;

1. Bekerja : ZERO, NADA…

2. Freelance : Meluap-luap, ingin mencuba kepelbagaian bakat yg lain

3. Study : 50-50. Tetapi peratusan dijangka meningkat menjelang Julai kerana Mid-Term will be on July.

4. Assignment (U) : Masih dalam mode research bahan2 and material. Cepat betul deadline this semester as May semester is a short sem.

Huhu begitulah situasinya aktiviti2 Ilmiah Abby.

Ilmiah ya?Yang tidak berapa nak Ilmiah adalah seperti berikut ;

1. Blogging : Ikut mood dan tahap kerajinan. Mahu jadi dedicated blogger dalam sedikit masa lagi (entahkan jadi, entahkan tidak..bergantung pada masa dan komitmen lain)

2. Korean series : 100%! Sajian cerita adalah pelbagai, kreatif dan tidak pernah membosankan. Satu medium pengenalan kepada budaya luar, sesuatu yang baru…asing daripada apa yg ada di Malaysia (derhh..obviously..)

Moga ada harapan dan rezeki untuk Abby….

Supaya apa yg Abby nyatakan di atas dapat Abby lakukan tak kira waktu masa lapang mahupun sesibuk mana. Tidak mahu ada yg ZERO lagi..

Advertisements

Robot…

Cakap pasal robot, takde lain yang terhangat di pasaran waktu ini melainkan showtime Transformers 2.

images1804220_transformer

Yes!Akhirnya saya berjaya juga menontonnya,boleh dikira antara yang terawal la jugak~

Sana sini org duk asyik citer pasal tayangan citer ini. Abby naik panik, takut2 ketinggalan pula.

Pada aku, kalau dh 24 jam selepas waktu tayangan hari pertama pun cerita wayang dh dikira basi. Hilang terus mood nak nonton…tahan beli DVD taw~

Ok2, berbalik kepada citer movie ni. Well, yg pertama-tamanya antara sebab Abby jadi panik cam Joyah habis adalah kerna keadaan mr fiancee yg tidak berapa mengizinkan. Aik, lupa ke?Ohh tak membebel kt sini tentang apa jadi..Sorry, ok biar gambar berbicara, rasanya lebih mudah faham 😉

Yup!Something had happened to his leg. His right ankle to be specific. Nearly warded but Alhamdulilah he was not. MC for 3 weeks, sitting at home doing nothing but rest.

Begitulah. Maka dengan itu juga, mr fiancee kini bertongkat. Selepas seminggu kebosanan tidak berbuat apa2 melainkan main game PS2, menunggu hidangan makan pagi, tengahari& malam dari rumah bakal mertua..akhirnya si mr fiancee bersuara :

Tak nak bawak saya jalan2 ke?

Hehe..Dalam hati Abby berkata ;

Ishk, tak malu. Dah nama sakit, wat cara org sakit.

Tapi Abby tetap menjawab:

Nak jalan2 mana? layan Transformers aje boleh?

Dalam hati aku sekali lagi terdetik ;

AJE. ya. Bermakna SAHAJA. Kaki tu bukan dah jadi ‘kaki’ orang, tapi kaki simen. Jadi estimate kelajuan hanya 10/20kmj shj. Dan ZERO kecelakaan.

Hehehe…Kalau mr fiancee baca ini, sumpah dia hangin. TETAPI..ah ha!…dia takkan berani hangin nyer. Nak tahu kenapa?

Ni ha…

IMAGE_063

Platinum Movie Suite!Yup, it was my idea and at last it came as BIG suprise to him! Yeay!

Seawal jam 10am, Abby dan mr fiancee sudah gerak dari rumah. Sampai di Cineleisure 35 mins after that. Sesampai sahaja kt tingkat 3, que line utk ticketing dh panjang!

Abby, apa lagi tanpa menghiraukan mr fiancee yg ‘laju’ jalannya, terus menapak ke ruangan Platinum ticket. Mr fiancee tak perasan lagi waktu ni.

Lepas Abby tunggu punya tunggu (inipun tgk screen semua showtime dh SOLD OUT, except for 11.15am selling fast~!), akhirnya dapat juga tiket.

Serahkan pada mr fiancee, dia terkejut.

Yes!!!Surprise menjadi!

Though mahal sikit, apa yg Abby utamakan keselesaan mr fiancee. Dengan kaki bersimen dan bertongkat, pasti sukar kalau masuk wayang biasa, with normal seats. Apatah lg mengenangkan tangga yg banyak itu.

He was happy!Extremely happy with the surprise. Luv ya!

IMAGE_062

Hebat tak I? Dalam duk panik takut tak dpt seat, I sempat wat surprise lg taw~!

Sementara menunggu wayang bermula, we enjoyed free internet usage & beverages. Lepak-lepak dulu kt ruang legar suite tu, then 11.15 we entered the hall.

Yang bestnya, jalan-jalan dengan ‘orang sakit’ ni, perhatian lebih diberikan. Ramai betul yg bagi laluan dan ala2 menunjukkan rasa simpati pada you, mr fiancee. Hehe..I tumpang senang je. Sebab keprihatinan org M’sia ni mmg gitu kan, time waktu org sakit je. Waktu tak sakit, lagi disiku dilanggarnya adalah…true kan?

Berbalik psl citer Transformers 2, huhu BEST this time. Memang sangat kena dengan mood tgk dalam suite..haha

Cerita 2 jam lebih, mujur ada kerusi a.k.a kerusi sandar a.k.a tilam (dh boleh baring2 dh kira). Selesa nengok. Sejuk giler!.

Jalan cerita yang best, adventure, tidak membosankan dan the interesting part, citer2 robotik mcm ni pun boleh bermain dengan emosi~. Dashyat tau, si Bumblebee yg cute dan Optimus Prime, si Tyco.

transformers2-preview-pic1

Si hero, Sam Witwicky pula sangat2 hebat lakonannya. Memang menjadi!Ekspresi muka dia, hebat walaupun masih baru dalam bidang lakonan. Silap2 boleh jadi like Tom Cruise one day~ Bawa watak up utk citer2 action shj. Tp muka dia lullaby sangat. Tapi dlm Transformers 2 ni, he’s cool, lebih baik dari 1st movie dulu.

transformers-2-imageikv

Movie kali ini scene nye lebih menonjolkan lebih banyak robot2 yg membantu Optimus Prime. Comel tul keta Chev color hijau & merah tu. Scene demi scene dah mcm citer Hindustan plak Abby rasa. Sebab kita mcm teruja dan tahap sampai nk jerit, ‘Lari cepat, cepat..Sikit je lg nk sampai’ or ‘Arghh, Decepticon ada kt belakang tu, cepat!’

Hehe, giler Hindustan Abby kejap. Ada ke patut Abby membuat persamaan gitu? Haha..Abby punya kata, suka hati Abby lah. Hehe…

Tetapi 1 yg Abby perasan, cerita ini banyak betul propagandanya. Macam biasa, kalau Steven Spielberg yg terbit/arah filem, mmg akan ada propaganda diselitkan. Hati-hati ya kengkawan. Adalah lebih baik kita memahami apa propaganda itu sebagai panduan ataupun sebenarnya kesedaran utk kita tidak lalai.

transformers_2_cast

The combination of 4 yang BEST!

Tetapi cerita kalau dah arahan Steven dan Micheal Bay ni, mmg superb la teknologinya. Itu mmg tak dapat disangkal. Reda je menerimanya, dengan harapan Malaysia juga mampu sampai ke tahap serupa. Amin.

But but but….the interesting part to me was, korang perasan tak watak Jeneral dalam angkatan ni? Ala, Jeneral yg bertindak ala2 ketua askar pada team Optimus tu. Si Paul Walker Josh Duhamel tu. Apsal dia nampak gorgeus sangat eh?

Ishk tetiba. Angau sudah…Pantang ler tu, kalau nampak org comel2 ni. hahaha..

Si Jeneral ni, menurut mr fiancee (haha..citer lelaki, org perempuan nk explain term pun payah!Sori),  lelaki si Fergie rupanya. pelakon citer Too Fast Too Furious. Patutlah!!!!!!!!!!!!Serta merta Abby jerit, patutlah mcm pernah nampak. Hahaha…Patut pun CUTE.

transformers_2_3

Overall, Transformers 2 mmg SUPERB!Berbaloi menontonnya.

Mr fiancee juga happy, walaupun penat menapak even dlm 1 mall sahaja. Tidak berpeluang pula ke IKEA. Lain kali, katanya… ‘ Bila kaki dh baik…’. We end our hangout day with lunch time dalam Cineleisure sahaja. Yippy, surprise menjadi!

transformers2-preview-pic2

Abah…

Bicara tentang Abah, tentu ramai blogger sudah kenal siapa orangnya Saleh Ismail.

Bagaimana orangya, sikapnya dan caranya.

Sedikit informasi tentang Abah saya :

1. Anak kedua daripada 6 beradik, anak jati Selangor

2. Berpengalaman lebih 20 tahun dalam Kejuruteraan Awam, kini berkhidmat sebagai Jurutera Daerah Klang

3. Garang yg amat orangnya

4. Berdisiplin tinggi dan rajin, tidak pernah menganggap kesusahan hidup sebagai batu penghalang untuk berjaya

5. Disebabkan sewaktu kecil dan zaman Universitinya, Abah hanya menaik basikal ulang alik dari KL-Sabak Bernam, Abah kini sudah bertukar2 kereta lebih 24 jenis kenderaan pelbagai jenama dan saiz 😉

6. Tidak berkira orangnya dan pemurah

7. Dulunya pandai cakap Jawa, sekarang sikit-sikit je reti.

8. Suka waffle and makanan-makanan lembut shj hikhik..

Kali ini sempena Hari Bapa (21 June) nanti, Abby buat kelainan sikit utk post kali ini. Dedikasi khas dalam bentuk poem yg diubah suai, khas untuk Abah~

Abah is a person
who is loving and kind,

And often Abah knows
what I have on my mind.

Abah is someone who listens,
suggests, and defends.

Abah is one
of my very best friends!

Abah is proud of my triumphs,
but when things go wrong,
Abah can be patient
and helpful and strong
In all that I do,
Abah’s love plays a part.

There’s always a place for him
deep in my heart.

And each year that passes,
I am even more glad,
More grateful and proud
just to call him MY Abah!

Thank you, Abah…
for listening and caring,
for giving and sharing,
but, especially, for just being you!

Happy Father’s Day, Abah~

Nasi minyak…

Kali ini celoteh pasal nasi minyak pula..

Musim..dah sampai musim agaknye. Kali ini nasi minyak bukan sebarang nasi minyak, nasi minyak datang dari Port Dickson lagi tu. Huhu…

Sabtu lepas, berangkat lah Abby dan mr fiancee ke PD memenuhi undangan walimatulurus teman seorang ini. Selamat sudah dik non sorang ni menjadi isteri kepada insan tersayangnya.

Pasangan Maizatul Akmar & Zul selamat diijabkabulkan pada petang 12 Jun, dan tarikh 13 Jun adalah hari persandingan mereka.

Apa yg Abby nanti-nantikan sangat time wedding ni, sebenarnya adalah kehadiran teman rapat yg sorang tu. Lamo benor lah hai tak jupenya..Duk 1 KL pun, belum tentu tangan tu nk capai2 HP nk ngedate2 kan Nadia (gedik kita ni…nak jgak menggunakan teknologi Facebook drpd handphone kita ek?? 😉 )

Sesampai di sana, bersama-sama dengan rakan-rakan kolej dan Bernama yg lain..Mereka sedang bersanding.  Just nice. Dari kejauhan sudah kelihatan warna pink-ungu lembut menjadi tema. Nice, it doesnt look harsh on the couples. Sweet..

PD5

Credit goes to Amelia Ariffin, Bernama TV * sorry girl, i grab your pic without notfying u 1st..hope u dont mind 😉

Buat Mai & Zul,

Selamat melayari bahtera perkahwinan. Sesungguhnya asam garam berumahtangga itu ada manis, ada juga pahitnya. Semoga kalian berbahagia berkongsi nikmat hidup bersama okey? 😉

Wah, ucapan sepertinya aku sudah kahwin pula?Nehi, nehi… ada lagi 4 bulan 10 hari lg ek~!

Settle makan2 klik2 sana sini…Nadia pun sampai. So glad she finally arrived safely at Mai’s house.

Borak punyalah lama, last2 kami decide utk ke pantai. Ikut sekali pengantin buat photoshoot di pesisir pantai.

Yeah, pantai lagi~ tak pernah bosan pegi pantai! Tapi, kalau suruh pilih antara kolam renang dengan pantai untuk mandi manda, gua pilih kolam beb~ haha giler tak rock. Pantai itu sekadar penenang mata sajork~

Apa lagi, dengan berbekalkan kamer point&shoot sahaja kami beraksi..hehe. Thanks Naddy for the pics..

PD3

PD4

PD1

Aktiviti tak yah citer : Melompat, Posing, Berjalan, Berlari & banyak lagi. Apapun aktiviti yg dirakamkan dlm gmbr, bunyi-bunyian suara kami melalak ke tarak dengar eh….maka sbb itulah pose semua ala diva.

Sampai ke petang kami ada di pantai PD itu. Best + seronok + hilang tension + lupa keje jap + penat = lepak habisss…

Tak sedar-sedar lagi badan dah tahap tak bermaya dah, kami ber-3-pasangan (termasuk Hil & Aishah) gigihkan juga kaki ke night market yg ada di PD tu, nampak cam menarik & meriah…dgn lip lap lampu, sure ada menda best.

Last2 kami grab makanan sahaja. Isi pewot sbb nak balik ke KL sudeh..Adios everyone~

Looking forward more and more meetings & hangout times with y’ll next time…

Budak ‘kampung’…

Hye everyone!Im back…though to work, but Im happy! (Cuti 1 Jun lalu)

Dalam kau bergembira, sempat lagi kau nak menyelit di situ..soal kerja yg tak habis2 *()*$*@&$& ya? Hehe..biasalah Abby mmg gitu, di pagi hari begini..sasau sediikiit. Haha…

Yup!Walaupun cuti daripada bekerja 2 hari cuma..Ulang suara! 2 HARI cuma, tetapi ianya tetap best! Sebab ‘anak-anak’ Abby dari Medan, Batu Pahat datang!

Si Syahmi, Nabil & Batrisya~

Girang yg amat la ‘Kak Long’ seorang ini kan. Mmg pantang bab2 si cilik kalau ada keliling, kerja-kerja freelance/belajar apa pun tak jalan.. Haha..

Maaf ya buku2 sekalian. Sampai kapan bisa aku tekun niehhhh??huhu

Mereka tiba rumah sudah jam 12am. Abby terima panggilan dari Cik Yak, waktu masih di ofis. Melompat, menjerit sekejap. Rasa tak sabar nk balik, pecut laju highway…

Sampai2 di rumah, ‘anak-anak’ tak tidur lg. Apa lagi, bertempik Kak Long depan pintu umah. Sironok~

Peluk cium depa dulu, kemudian Abby biarkan diaorg tidur.

Confirm ‘penat mereka sepanjang dlm keta dari Medan’. Budak…Tidur 3-4 jam pun tak cukup.

Keesokannya Abby bangun awal (walaupun tidak bekerja). ‘Anak-anak’ lagi awal bangun dari Abby. Masyukkk, pagi-pagi terus mood ‘anak-anak’ baik. Dah boleh diajak bergusti, gelak dan usik bagai.

Teringat pula tetiba mr fiancee. Janjinya mahu keluar cari barang2 keperluan rumahnya. Aduss..

Mujur mr fiancee faham perangai tunangannye kalau ada ‘anak-anak’. Best2, sayang kamu!

Maka sepanjang hari, Abby di rumah sajork melayan ‘anak-anak’ dari pagi-ke-petang!

Chop, di sebelah tengaharinya bawa juga Cik Yak, Cik Lin, Nabil & Isya ke Hospital Sungai Buloh. Khabar berita tidak sedap sedikit. Adik Abby, si Angah suspek denggi. Beberapa hari ulang alik ke hospital. Mujur kian sembuh, cuma ke hospital hari itu utk ambil MC.

Alhamdulilah.Sakit2 kronik begini minta dijauhkan daripada kita semua…

Keletah ‘anak-anak’ korang tahu sahajalah kan, bagaimana rupanya. Abby mmg sakan mengusik, layan & buli.

Sebelah petangnya, keterujaan ‘anak-anak’ nak naik kuda dtg. Mmg ada club house di kawasan rumah sediakan ‘horse-riding’ utk sesiapapun.

Image035

Geram tetiba. Si Nabil, ‘anak’ no2 penakut yg amat!Aishh Abby ni aishhh pantang lelaki tak mencuba. Seb baik Nabil budak lg taw….comel je tgk kuda tu diusung ke hulur hilir. Besor juga…

Image037

Selesai acara tunggang kuda, pulang semula ke rumah tak habis lagi sesi ‘main petang’. Ada shj game yg hendak bebudak ni main, ada sahaja cara mereka tidak mahu berhenti bermain. Yg tua2 termasuk mr fiancee yg sentiasa ada sepanjang hari di rumah, layankan sahaja…

Sampaikan….berlaku kejadian ini….

Image048

Hah??!!Isya!!!! Menjerit kami 1 famili. Gelak sakan. Apa Isya buat dalam pasu Mak Ngah tu Isya yang oii?

Nengok, camnilah gaya budak ‘kampung’. Anak yg dilahir dan dibesarkan dalam suasana kampung, ginilah gamaknya…

Image047

Tak segan silu. Lasak, brutal…I loike. Jenis tak manja & gedik2. Isya da best lah~!!!Memang sempoi minah ni. Dengar citer, di Batu Pahat..Isya kejar ayam. ganassszz…~!

Jangan kau ingat aku panggil budak ‘kampung’ itu bawa maksud -ve shj. Budak kampung lg maha tahu bnyk perkara taww…..

Image046

Aish comellah Isya ni. Secomel Kim Joon.

Aish idak2 sama. Kim Joon tak muat masuk pasu mama. Hahahahahaha…

Huhu ceria habis 1 famili Abby dibuatnya. Keletah ‘anak-anak’ memang tak leh diduga. 1 hari bersama diaorg mmg tak cukup..

Kalian, nnti kita jupe lg k~!TIME raya dan hari kahwin Kak Long!

Sayang Syahmi, Nabil & Isya sangat3! 😉

Comel…

Kali ini yang comel bukannya….

1. baby atau bayi yg sememangnya layak memegang gelaran si comel

Mana ada bayi tak comel daa….

2. Binatang-binatang jinak seperti kucing, arnab dan etc

Sepertinya peliharaan a.k.a jinak, tak tahulah plak kalau ular sawa peliharaan jiran selang 2 rumah aku itu layak dipanggil comel …..

3. Perempuan yg comel2

Ini subjektif. Ada perempuan yg comel rupa paras, ada juga perilaku. Aku? Tak tergolong mana2. hahahah….

Maka, golongan yg di atas2 mmg tidak lagi Abby kategorikan sbg comel. Abby sudah beralih arah…

Perghh, suspen betul kau ni! Apa ntah yg comel sgt?

Comel la meka2 ini. Tengoklah kalau tak percaya…Layan tau lepas tgk promo di bawah. Complete by episodes in Youtube!

Comel kan?Kesemua mereka!Rancangan realiti ini pun comel, cool and BEST!Memang jadi kegemaran sekarang. Layan setiap kali bila ada masa terluang.

Aish, demam comel plak engkau ni~Kalau gitu bila mahu sedar dan mula selak buku? huhu….

Cowok bertiga itu adalah F3. Masih ingat lg Khotboda Namja?Ya, mereka la!Si cewek itu cumil sgt, Dambi namanya. Pelakon Korea juga. Cantek mcm Goo Hye Sun.

Mereka semua dipertemukan dalam rancangan realiti ini, pada pandangan Abby utk tujuan promosi gegak gempita nye ni~ Al-maklum, yg dipilih semua pun comel-comel belaka. Muka komersial, CONFIRM laku handphone Haptic tu.

Ada sesapa baik hati mahu hadiahkan Abby si Haptic? hehe…verangan~ Ada ker? Lagi tanya.. Abby duk diam!

Sambil layan rancangan realiti ni, nak dikhabarkan masuk ni dh 3x Abby layan Khotboda Namja. Layan movie tu balik…BEST!tak pernah jemu…baik jalan cerita, lagu mahupun pelakonnya. muahahaha….

Maaf ya kengkawan, Abby sekarang lagi stress urus banyak perkara. Sangap walhal keje, buku berlambak. Ada nasihat berguna….tempik sahaja di sini! Abby sudi menerima teriak anda..*sigh

Lelaki ini, comel….selepas Lee Min Ho. Eh bukan2, Hyun Joong..eh bukan2..apa2 pun Kim Joon mmg comel 😉

kimjoon13av7

huhu sudah2 Abby…kau pikir mr fiancee tak baca blog? hahahaha…saranghae, mr fiancee!

Ok2, kalian jgn lupa nntikan episod ‘Budak Kampung…’ & ‘Permulaan Cuti Sekolah Bukan Abby’

Fuh, tajuk mak aiii…….Tunggu ja~