Letih dengar&lihat…

ello…hye….
Selalunya, di awal2 pagi aku akan menulis post…tapi lain pula kali ini, di saat-saat aku menunggu, mengira detik untuk pulang..aku hendak katakan sesuatu sebelum aku pulang..

Last week, if im not mistaken…Aku n my family wannabe..hehe..pegi ke Downtown Cheras…Saje, dan aku tidak lah berhasrat untuk membeli belah memandangkan kewangan tidaklah berapa mengizinkan…well, kehidupan mesti diteruskan jugak…aite?

Apapun, bukanlah sesuatu yg menarik tentang Downtown Cheras yang pada pandangan mata kasar mahupun hati nurani ku ini mengatakan ianya hebat, gah atau lain-lain kata-kata pujian…Its juz ok…untill…..ya rabbi…..tak mo citer dulu…let me tell u the scenario first ya?

Everything was ok, the booth of the trader there were all proper in line…Dan pengunjung pun tiada masalah nak ‘shopping’ kat situ…The people?Well…nak kata Melayu shj yang pergi, itu jelah pun yg aku nmpk..In fact, im also Malay.What type of Malay?Wo!who am i nak judge semua tuh…tul tak?Tak kisahlah apa pun…its a normal place, a public place…so. it belongs to everyone….

Letih dengar dan melihatnya di sini adalah……kebersihan di kawasan persekitaran di sana. Oh my God,Please Malaysian!!I want a better place than this,clean, neat and full of hygiene….Poor me,poor the other Malaysian…Please, we r civilised people (if u think that we are already in the civilisation area)~~Malaysia need, deserve better air,water quality as well…Huh!!Letih…..siiiiiccccckkkkkk!!!!!

Dont u agree with me?

Kita di takuk lama…

Tajuk post kali ini, baru sahaj terlintas di fikiran pada pg ini…Ketika aku sedang bersiap utk ke pejabat, dan juga di kala aku menonton MHI…Kenapa?

Sejak aku melangkah ke alam pekerjaan, walaupun hanya menjalani latihan industri…Namun, aku bersyukur kerana perubahan alam ataupun satu dunia lain yang aku kenali ini, banyak membuatkan diriku bermonolog sendiri, berfikir akan banyak perkara yg seharian berlaku di sekeliling,apatah lagi apabila ianya ada kaitan dengan berita yang dilaporkan seharian di media massa….

Bukanlah aku tidak ramah orangnya, tetapi menerusi pemerhatian dan penyiasatan diri ini melalui sumber yg ada, diri ini menjadi pelik dan selalulah tertanya-tanya kenapa dan mengapa, kejadian ini mesti berlaku di tempat tanah tumpah darahku…

Takuk lama…sekarang ini, apapun yang dilakukan oleh Malaysia, semuanya di takuk lama….langkah2 yang diambil lapuk, out of date..dah tak boleh digunapakai lagi zaman skrg ini….

Contohnya, pagi tadi, atau sebenarnya berita buletin utama malam td, ada menyebut bahawa usaha-usaha membanteras dadah tidak lagi praktikal masa kini. Perlu ada rombakan perubahan secara besar-besaran untuk mengatasi masalah berkaitan dadah ini. Kalau mengikut statistik, Malaysia kini mempunyai 1.2 juta penduduknya yang menagih dadah..Thats a big number, guys!!Come on…

Before this, tahun ini sememangnya Tahun Melawat Malaysia 2007, yang diuar-uarkan sempena dengan 50 Tahun Malaysia Merdeka. Alhamdulilah, dah separuh abad Malaysia kita bebas daripada cengkaman penjajah. Tetapi, di mana silapnya…sektor pelancongan kita macam acuh tak acuh je nk tarik pelancong ke dalam negara….Mana tidaknya, sekarang, sudahpun masuk bulan 7, namun baru last 2weeks, Malaysia menyedari bahawa langkah Malaysia mempromosi Malaysia dengan cerita-cerita sejarah lama tidak berjaya menarik perhatian pelancong dari London…..well,its never too late for that actually….Barulah, ada Malaysia Fest diadakan di Kota London. But still, kita lihat kemudia apakah hasilnya….mudah-mudahan membuahkan hasil,insyallah…untuk negara ku jua…

Bukan untuk mengkritik mana2 pihak, cuma ini sekaligus menyedarkan diri ku sendiri…Bagaimana utk maju, membangun andainya kita berada di takuk lama?!Bukan sahaja mengenai dadah, TMM2007 tetapi semuanya…..Aku mengambil kira ianya dari sudut yang sgt +ve, iaitu pada diriku dahulu…Bagaimana diri ini ingin maju, ke hadapan, mendahului tetapi sentiasa berpegang pada prinsip atau cara yg lama?Aku berfikir akan kebenaran kata fikiran ku….Namun, bagaimana dengan individu di luar sana??

Bnyk yg dah aku luahkan pada teman bual bicara ku…..Sepanjang aku bekerja setakat ini, menerusi pembacaan secara online juga, membuatkan diri ini banyak berfikir dan salah satu cara utk mencoret, dan meluahkannya adalah melalui blog ini…

Apa yg jelas, berfikir ini mampu menggerakkan minda kita sekaligus seluruh tubuh badan kita…Apa yang ku harapkan agar, perkara buruk yg terlintas di fikiran ku tidak menjadi agenda kehidupanku seharian, dan perkara baik yang difikirkan akan ku segerakan untuk dijadikan amalan…=)

The Lima won!

Morning everyone!

Hye..a new lease of life!I love this phrase so much!as if, It’s a new me for today!

Well, semalam…siapapun pasti tidak ketinggalan menonton GangStarz final!.Persembahan yang baik sekali pada malam tadi, dah nama final…mestilah pertandingan di antara kumpulan yang terbaik melawan yang terbaik=) ye keR??!!!

Finally, The Lima lah yang menggondol hadiah wang tunai USD 100,000 tuh…Alhamdulilah, rezeki…dan apa yang paling penting ciri-ciri pencarian kumpulan vokal yang terhebat itu sememangnya ada pada kumpulan The LIMA. Kemenangan The LIMA rasanya tidak menimbulkan spekulasi atau rasa ketidakpuashatian kelak…

Kalau nk dilihat kepada potensi kumpulan-kumpulan lain yang bertanding, bukanlah tidak hebat atau kureng hebat…seperti biasa, standard penjurian masa kini untuk realiti program macam tuh…its 50-50 judgement!Nasib baik….kalau totally 100% from the viewers, camne??

Kalau nak dibandingkan pula bakat-bakat ini yg dtgnya daripada 2 negara serumpun…bukan tidaklah terlalu sensitif isunya..bak kataku, Best Men Wins!Eh..tul ke??!!!hehehehehe…Keupayaan The LIMA untuk hold attention from the viewers tu ada…berbanding dengan kumpulan lain, yang aku juga tidak nafikan bakat mereka di peringkat akhir…

And now, aku nak ulas pasal the whole showmanship of the program last nite..Walaupun bergelar wrtwan, bukanlah misiku untuk mencari kontroversi semata-mata..

Tetapi, macam ada yang tak kena…Rasanya, wartawan hiburan lain pasti highlight perkara ini…Apa ke jadahnya,hikhik??Agnes buat persembahan selaku artis jemputan sehingga sebegitu rupa sekali..?It was fantastic to have her as a guest artist in Gangstarz…tapi,ntahler…everything…her song, her special show sampai melibatkan evrything yg ada atas stage tuh, sampai peserta nye persembahan tak de lah sampai camtuh sekali…

Bukannya cemburu sebb she’s Indonesian, shes great instead….but try to be equal and fair to the other contestants and also other guest artist…thats all!

But overall, it was superb to hear to the songs sang by the contestants last nite!

Tahun 2057…..!

Assalamualaikum and a very good morning to all of u!

Yes!Kepada sesiapa yang sudah pun membaca suratkhabar ataupun membaca berita di web Bernama.com,pastinya sudah tahu mengenai berita atau kenyataan yang dikeluarkan oleh Pak Lah mengenai satu lagi impian/wawasan yang lazimnya dibuat oleh PM Msia seblum nie….Impian 2057!

Wow,wait!By that time, umur ku pun dah 71 tahun. wow!!di mana lah diriku ketika itu?hoho!Yang pealing penting, sebelum aku pergi emninggalkan dunia ini, apalah sumbangan yang pernah aku tinggalkan untuk keluarga ku yang tercinta termasuklah negara ku ini????

Namun, satu impian oleh Pak Lah, yang pada waktu itu umurnya pasti sudah melebihi sedekad ,sudah pun mempunyai matlamat atau wawasan yang dipanggil Impian 2057;Malaysia dalam impian Pak Lah :

1. Kita akan mempunyai penerima hadiah nobel, syarikat global tulin, jenama yang disegani dan meneraju pasaran, artis dan penyair yang disanjung di peringkat antarabangsa, antara sejumlah besar paten saintifik seluruh dunia, antara ahli sukan terbaik di planet, pasukan bola terbaik di Asia.

2. Pelajar dan professional akan menguasai kolej terbilang dan universiti kita sendiri akan menjadi pusat kecemerlangan antarabangsa

3. Kita akan menjadi perintis dalam tenaga alternatif, membawa kepada kekuatan kita dalam biofuel

4. Bandar raya kita akan menjadi yang paling hebat didiami di dalam dunia, menggabungkan kemudahan kosmopolitan yang berakar dalam semangat toleransi dan masyarakat

5. Peningkatan kuasa ekonomi serantau tidak akan menjadikan kita dilupakan, tetapi memberi motivasi kepada kita untuk mencari kelebihan persaingan kita serta meneraju dalam banyak industri strategik

6. Kita akan menjadi hub logsitik sebenar, pusat kewangan Islam yang tidak boleh dipertikaikan serta tempat rujukan global dalam bioteknologi dan pertanian moden

Huh, penat!Letih, banyak kerja Malaysian kena wat lepas nieh. Including me, at least for the sake of my children….their future=)!

I am optimis abt the plan of 2057!. By godwilling, nothing is impossible in this world…If its in proper plan, proper actions taken at at proper time….it can be happen!.

Lagipun, dh sampai masanya Malaysia kena ada characteristic itu…k?so, what do you think?

cuma, sejauh manakah impian itu relevan dengan Malaysia yang ada pada usia 50 tahun ini…..?Adakah kesemuanya relevan?
Tepuk dada tanyalah selera…

Bush dah mula dah…!

hello….and assalamualaikum…*wink*

ha ah kan?dah lama tak guna trademark *wink* tuh…=)

janganlah takut dengan tajuk post kali ini…yang pasti dan semestinya di dalam post ini…tiada unsur-unsur hasad dengki apatah lagi mahu menjatuhkan orang lain…tapi kalau the President of Amerika lah punya angkara…sesiapa pun di luar sana pasti akan memberikan respon, betul tak?its just that…

Malam tadi, Malaysia sekali digemparkan dengan berita atau kenyataan yang dikeluarkan oleh White House yang memetik bahawa Malaysia adalah salah sebuah negara dalam kelompok Tier 3 ranking bersama 15 negara lain di dunia yang disenaraihitamkan kerana tidak berusaha membanteras usaha-usaha penyeludupan manusia@pendatang haram (jika tersilap, harap dibetulkan……).

Ishk, di’black list’ tuh….Bush nie, biar betul…..Sometimes, the US government nie menunjukkan kejahilan diaorg sendiri terhadap sistem perundangan di negara kita. Kalau dulu, orang selalu cakap…main hentam keromo je kalau bercakap, ha camtuh jugaklah dengan si Bush nie…

Pagi ni pulak, bila tgk Buletin Pagi…apa yang menyebabkan diaorg me’blacklist’kan Malaysia adalah berdasarkan kajian/research yang dijalankan oleh US sendiri….No single country can act as the investigator, prosecutor and judge, against another…!

hmmm….kita tunggu….what’s next?
Kalau Bush dah memulakan rentaknya, mesti negara lain yang sekutu dgnnya pun ikut main gendang sekali…kan?=)

Demam….^_*

ello…im not in a good condition..Im sick, and i feel sick
!!But still, go to office…later on, try to get the mc…kalau dpt…

And now, musim pun KL ni asyik hujan je..Duk dlm ofis nearly 10 hours, sejuk memanjang…Arggh!mana lah penyakit tak dtG?rasa cam nak baring je, berselimut….sebab daku kesejukan!!!

apapun, kewajipan tetap kewajipan~.Pada masa yang sama, every news break yang ada di Bernama.com dan nst.com selalu menjadi perhatian ku. Kedua-dua laman web ni memang selalu aku teliti dan amati penulisan wartawan nye…its kinda one of the process to learn by myself.

Pada masa yang sama, ruangan bisik-bisik arini membicarakan pasal banjir, terusan bestari bla bla…Bila banjir berlaku, time tu lah berita tentang SMART tunnel pun dihighlight sama…tak ke pelik?its normal in journalism…benda/bahan yang boleh disensasikan, itu lah yg boleh menarik perhatian umum. Semua org, semua media duk canang….di manakah kesilapan SMART tunnel sehingga berlakunya banjir..?

Rasanya kalau tak banjir KL nie dlm masa terdekat, takde org kisah pasal SMART tuh…Ni lah namanya, sudah terhantuk, baru nak terngadah~!Ya, thats the word!But its true apa yg Pak Lah ckp pagi tadi,”Kita bukan mintak hujan turun…..”. Tetapi, the obviously scene that u can see now is how far, the govt, the organisations related to this situation alert about the flood’s consequences?!?!

Meaning, tahap kesedaran Kerajaan, Pihak berwajib dan bertugas masih lagi rendah….=( Yes, memang betul.Hujan tetap turun tanpa kita minta…tapi, banjir dah berlaku di Utara Semenanjung, di Selatan (x pernah2..) pun dah, sekarang ni tiba giliran yang kat tengah lah pulok!hehehehe…..

Sebagai seorang journalist khususnya, dan rakyat umumnya, im in the middle. Tidak memberontak dan tidaklah juga berdiam diri…hanya sekadar bersuara, melahirkan pendapat agar pemikiran terbuka untuk bercerita mengenai isu-isu semasa. =) Sebab ku selalu berpegang dengan kata-kata ” Yang baik itu semuanya datang drpd Allah, yg buruk,jahat itu dtg drpd diri ku juga,”

Banjir kilat..

Hari ini, topik yang menggegarkan satu negara..yang pastinya banjir kilat yang berlaku mlm td…

Pada waktu itu, rasanya ku sedang bersiap untuk keluar mkn malam..dari jam 6 petang lagi aku menunggu, namun..sudahnya,kul 9 lah baru aku makan…Gara-gara hujan…

Aku sendiri perhatikan…hujan yang turun malam td, lain daripada yang lain…seolah-olah hujan yg turun membawa air sgt banyak, berat menimpa bumi…seperti sudah dijangka, ditambah pula dengan detik nurani berkata,”ni esok mesti banjir…”

Pagi ini, di kala bersiap,aku turn on the tv menonton Buletin Pagi (sejak2 keje nie kan, rajin lah plak nk tgk….). Terkejut bila headline kebanyakan newspaper semuanya mengenai banjir kilat..
Teruk sejak 2003…wow!!!kinda surprise….

Sampai sahaja ke ofis, aku baca semua newspaper online…Teruk juga…Tak ketinggalan, gambar2 yang diambil oleh Fotoweb Bernama juga sangat cantik, full compose and literacy as well…(walaupun gmbr banjir, cantik wo!)

And guess what?I found out among those news regarding flash floods…this one really interesting,kelakar pun ada…check it out!

http://www.nst.com.my/Current_News/NST/
Monday/National/20070611075515/Article/index_html

Tetapi, kejadian banjir kilat ni, mengingatkan aku pada banjir di johor early this year….?Adakah disebabkan pengajaran daripada Tuhan?But…i believe….these incidents really related to the Pemanasan Global thingy!seriously…..

Let me search about it first..then,i’ll write on it…